Hlavní obsah

Vesele na Veselý Kopec, skanzen čeká na návštěvníky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veselý Kopec u Hlinska navštívil každý nejednou, pokud ne fyzicky, při putování mezi krásnými usedlostmi českého venkova v přírodním muzeu, tak alespoň prostřednictvím pohádek. Filmaři to tu milují, točila se tu Nesmrtelná teta, Lotrando a Zubejda, Cirkus Humberto, Tři životy, Sedmero krkavců...

Foto: archiv npú

Zahájení sezóny na Veselém Kopci

Článek

Veselý Kopec byla pasekářská osada založená v 16. století. Název prý souvisí s veselou hostinou, kterou tu uspořádal král Václav II. se svými kumpány. K vidění jsou roubené objekty obytné i hospodářské z 18. a 19. století.

V nedalekých Svobodných Hamrech se točil Golet v údolí s Ondřejem Vetchým a Putování Jana Ámose s Ladislavem Chudíkem.

V sobotu 23. dubna se otevřou dveře roubenek v sezóně 2016. Návštěvníky čeká kromě prohlídek také celodenní doplňkový program s názvem Jsme tu pro Vás. I na dalších památkách bude (nejenom) o tomto víkendu zajímavý program.

Ukázky řemesel i tradic

Od 10 do 15 hodin můžete v jednotlivých chaloupkách využít nabídky tvořivých dílniček, ale také třeba ochutnat v peci čerstvě upečený chléb a placky z chlebového těsta. 

Lidová řemesla se připomenou výrobou např. zajímavých předmětů, například dýmek, hrábí nebo ručně tkaných žinylkových textilií. Vrcholem programu bude ukázka tradičního obyčeje – stavění tzv. velikonočního stromu a oslavy Věnečku ze Střemošic.

V 12.30 hodin se  můžete zúčastnit ručního vztyčení ozdobeného stromu a po jeho postavení i tradiční zábavy Věnečku. K dobré náladě zahraje žesťový kvintet Mrákotínka.

Zákulisí muzea

Ve statku z Mokré Lhoty je připravena výstava, která dá nahlédnout do zákulisí práce v muzeu v přírodě.

„Program, který jsme k zahájení letošní sezóny připravili, i nová výstava jsou malou ukázkou toho, co všechno mohou muzea v přírodě návštěvníkům a zájemcům o lidovou kulturu zprostředkovat. Umožní nahlédnout do minulosti i současnosti udržování a předávání tradic,“ upřesnila vedoucí správy SLS Vysočina PhDr. Ilona Vojancová.

Reklama

Výběr článků

Načítám