Hlavní obsah

Sibiř vydala mamutí samici, vědci poprvé získali i vzorek krve

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nacházení mamutů v sibiřském permafrostu není nic nového, poprvé však vědci získali nejen řadu zachovaných vzorků tkání a orgánů, ale i tekutou krev. Shoda náhod totiž udržela dospělou mamutí samici, která zahynula, když se propadla do bažiny, ve velmi zachovalém stavu přibližně 10 000 let.

Foto: Profimedia.cz

Vědec pracuje u ostatků mamutice na Sibiři.

Článek

"Mamutí krev a tkáně nás opravdu překvapily," citoval server Siberian Times Semjona Grigorieva, vedoucího Muzea mamutů Ústavu aplikované ekologie severu na Severovýchodní federální univerzitě. "Je to poprvé, ještě nikdo neviděl mamutí krev, jak teče."

Projekt oživení mamuta, který si předsevzali jihokorejští genetici ve spolupráci s odborníky z Jakutska, tak dostává nový impuls. Přes vzrušené debaty, zda je něco takového správné, málokdo pochybuje o tom, že klony dávno vyhynulého zvířete spatří světlo světa.

Foto: Profimedia.cz

Vzorek krve ze samice mamuta

Přestože mamut nalezený na Novosibiřských ostrovech byl okousaný od predátorů, díky podmínkám na místě nálezu je zatím podle Grigorieva nejzachovalejším exemplářem v dějinách paleontologie.

Zachovalé zmražené ostatky mamutí samice byly zatím přepraveny a znovu dány k ledu. Vědci je chtějí začít podrobně zkoumat až od přelomu července a srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám