Hlavní obsah

Neznámý vandal pobil na Galapágách 53 lvounů

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní ekosystém Galapážských ostrovů, jenž inspiroval britského přírodovědce Charlese Darwina při formulaci evoluční teorie, napadl neznámý vandal. Strážci na jednom z ostrovů nalezli ubitá těla 53 lvounů. „Masakr musí objasnit prokurátor,“ řekl Victor Carrington ze správy parku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zvířata, která v rezervaci nemají strach z člověka a na ostrovech nemají přirozené nepřátele, byla zabita proražením lebky.

Podle Carringtona je motiv činu záhadou, protože zvířata nebyla jinak zraněna, nebyly jim odříznuty žádné části ani stažena kůže. Pytláci by vytrhli samcům z čelistí špičáky a odřízli pohlavní orgány, považované v Asii za afrodisiakum.

Lvouni jsou na ekvádorských ostrovech v Tichém oceánu, vyhlášených roku 1978 za světové dědictví UNESCO a loni označených za ohrožené, klíčovou součástí potravní pyramidy. Jejich vymizení by znamenalo zhroucení celého živoucího společenství.

Žijí tu i unikátní mořští leguáni, sloní želvy a množství unikátních pěnkav, používajících nástroje k získávání potravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám