Hlavní obsah

Malý Vojta, jehož porod nezvládla vinohradská nemocnice, zemřel

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Těžce zdravotně postižený Vojtěch, který se v srpnu 2009 málem udusil při nepovedeném porodu v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, zemřel ve věku pěti let. Právu to oznámil právní zástupce rodiny Antonín Tunkl.

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice Královské Vinohrady

Článek

„Zemřel už minulý týden, rodina se s ním ale chtěla v klidu rozloučit, bez pozornosti médií,“ vysvětlil advokát opožděné oznámení úmrtí chlapce.

Případ na sebe strhl velký zájem veřejnosti jednak kvůli trestnímu řízení, v němž čelil obžalobě z těžkého ublížení z nedbalosti porodník Daniel Brandejs, ale i kvůli rekordnímu odškodnění, které rodina žádala.

Obvodní soud pro Prahu 10, před nímž trestní i civilní řízení probíhalo, Brandejse dvakrát odsoudil k podmíněnému trestu a zákazu činnosti, ten se však dvakrát odvolal a Městský soud v Praze rozsudky pokaždé zrušil. Napotřetí vloni soudce Ondřej Lázna Brandejse obžaloby zprostil.

Soud přiznal odškodnění

Stejný soud však rodině letos v červnu přiznal 30miliónové odškodnění. Protože rodina nestála o prodlužování sporu v odvolacím řízení, uzavřela nakonec s vinohradskou nemocnicí mimosoudní dohodu, jejíž podrobnosti ani jedna ze stran nezveřejnila. Tunkl Právu pouze prozradil, že dohodnutá částka je nižší než ta určená soudem.

Vojtěch přišel vinou porodníků na svět skoro udušený, narodil se ve stavu klinické smrti. Po oživení zůstal slepý, hluchý, nedokázal se nikdy samostatně pohybovat. Vyživován musel být prostřednictvím trubičky, kterou měl zavedenou přímo do žaludku. Rodiče se o něj po celých pět let starali prakticky 24 hodin denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám