Hlavní obsah

Londýnské letiště Gatwick ovládne francouzská firma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská společnost Vinci Airports koupí zhruba za 2,9 miliardy liber (83,4 miliardy korun) podíl 50,01 procenta na londýnském letišti Gatwick. Firma ve čtvrtek informovala, že jde o její největší investici do letištní sítě. Vinci má nyní ve 12 zemích podíly ve 46 letištích, která letos odbavila přes 228 milionů cestujících.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Letiště Gatwick u Londýna

Článek

„Transakce představuje vzácnou příležitost získat letiště takové velikosti a kvality,” uvedla společnost v tiskové zprávě. Zbývajících 49,99 procenta v letišti Gatwick bude spravovat společnost Global Infrastructure Partners.

Gatwick je druhým největším letištěm v Británii a osmým nejvytíženějším v Evropě. Létá se odsud do 230 destinací v 70 zemích.

Za finanční rok 2017/2018, který skončil v březnu, jím prošlo 45,7 milionu cestujících. Příjmy letiště činily 764,2 milionu liber (2,2 miliardy korun) a zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) 411,2 milionu liber (1,18 miliardy korun).

Letiště se před Vánoci potýkalo s opakovaným přerušením provozu kvůli výskytu dronů. Během tří dnů problémy dopadly na 140 tisíc cestujících. Policie zadržela manželský pár, později oba bez obvinění propustila. [celá zpráva]

Společnost Vinci letos vstoupila do firmy zaměřené na správu letišť Airports Worldwide, což jí otevřelo dveře do Spojených států a podpořilo její expanzi po Evropě.

Společnost Vinci Airports je součástí divize Vinci Concessions. Ta patří do francouzské stavební skupiny Vinci S.A.

Reklama

Výběr článků

Načítám