Hlavní obsah

Jak na předčasné vypovězení pojistné smlouvy

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klienti pojišťoven se často o své pojistné smlouvy nestarají, neaktualizují pojistky, neznají smluvní podmínky či nemají přehled o existenci výročí smluv. Mnohdy jsou pak ve chvíli, kdy se rozhodnou smlouvu z jakéhokoliv důvodu předčasně vypovědět, překvapeni tím, že rozvázat ji s pojišťovnou není vůbec snadné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vypovědět pojistnou smlouvu je možné jen v určitém období a za podmínek vyplývajících ze smlouvy či zákona o pojistných smlouvách.

„Nejvhodnější chvílí je konec pojistného období čili tzv. výročí smlouvy, jehož datum najde každý ve své smlouvě. V případě, že se rozhodne pro předčasné ukončení, musí být pojišťovně písemná výpověď doručena nejpozději šest týdnů před tímto termínem,“ upozornil Pavel Kuhn, ředitel on-line služby DOK, která zdarma hlídá pojistné smlouvy.

Novou smlouvu lze vypovědět do 2 měsíců

Pokud si sjednáte novou pojistnou smlouvu a nakonec si to rozmyslíte, máte zákonem dané dva měsíce na odstoupení od smlouvy. Pokud tuto lhůtu zmeškáte, resp. smlouvu ukončíte později, počítejte s tím, že pojišťovna má nárok od vás požadovat odpovídající část sjednaného pojistného.

Případy, kdy lze vypovědět pojistnou smlouvu

  • Nejpozději 14 dní v případě uzavření smlouvy na dálku
  • Nejpozději 1 měsíc od oznámení o změně výše pojistného
  • Nejpozději 2 měsíce od uzavření nové smlouvy
  • Nejpozději 6 týdnů před výročím smlouvy
  • V případě nespokojenosti s řešením pojistné události, a to nejpozději 3 měsíce od nahlášení pojistné události

Zroj: Dok

Častým impulsem pro ukončení pojistné smlouvy je zdražení pojistného. Pojišťovna vás však na něj musí písemně upozornit alespoň dva měsíce před začátkem platnosti. Na ukončení pak máte jeden měsíc od obdržení oznámení o změně výše pojistného.

Pokud nejste spokojeni s vypořádáním pojistné události, máte opět možnost smlouvu s pojišťovnou vypovědět, a to nejpozději do tří měsíců od nahlášení pojistné události.

Ukončit smlouvu může ale i pojišťovna, která ji může vypovědět klientovi s vysokou četností pojistných událostí.

Jistá specifika existují i u jednotlivých typů pojištění. Například u povinného ručení lze smlouvu zrušit kromě jiného i při prodeji či krádeži vozu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám