Hlavní obsah

Čtrnáctiletý školák narazil na Šumavě do sněžného děla, letěl pro něj vrtulník

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zadov

Těžkým zraněním skončil ve čtvrtek odpoledne lyžařský kurz pro čtrnáctiletého chlapce na šumavském Zadově. Jak Právo informoval člen horské služby Ondřej Zeman, školák zřejmě nezvládl jízdu na sjezdovce.

Foto: Vladislav Prouza

Chlapec narazil do sněžného děla. Ilustrační foto

Článek

„Nehoda se stala kolem půl čtvrté, a jak k ní došlo, není zatím jasné, protože se odehrála beze svědků. Krátce poté na místo dojela chlapcova učitelka a ihned zavolala pomoc. Ke zraněnému jsme se dostali velmi rychle a zjistili, že asi v plné jízdě narazil do zasněžovacího děla. Náraz musel být prudký, protože tato technika je ohraničena ochranným plotem, který byl poškozen,“ popsal okolnosti z místa nehody Zeman.

Dodal, že chlapec měl přilbu, ale ta během nárazu do překážky odlétla několik metrů stranou. Školák utrpěl závažné poranění hlavy a pravděpodobně i břicha.

Vrtulník do Zadova nedoletěl

„Jeho stav jsme telefonicky konzultovali s dispečinkem na lince 155 a jeho pracovníci k nám poslali sanitní vůz a poté i vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. Ten ale bohužel pro hustou mlhu nemohl do Zadova doletět,“ upřesnil Zeman.

Záchranáři proto chlapce předali posádce sanitky a ta jej převezla k obci Stachy, kde už mohl vrtulník dosednout a pacienta transportovat do českobudějovické nemocnice.

„Na šumavských sjezdovkách leží v současnosti mokrý a těžký sníh, který vyžaduje značnou opatrnost při jízdě. Vzhledem k tomu, že pozítří začínají v některých okresech prázdniny a do hor se chystá větší množství dětí a méně zkušených lyžařů, doporučuji všem maximální opatrnost,“ důrazně varoval návštěvníky lyžařských areálů náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Výběr článků

Načítám