Hlavní obsah

Gyurcsány: poslední dva roky jsme lhali

Právo, Ivan Vilček
BUDAPEŠŤ

Maďarskem otřásá skandál, který vyvolalo zveřejnění projevu premiéra Ference Gyurcsánye. Rozhlas v neděli vysílal jeho vystoupení na květnovém zasedání poslaneckého klubu, kde přiznal, že v zájmu opětovného vítězství ve volbách veřejnosti dva roky lhali: "Bylo jasné, že to, co říkáme, není pravda. Možnosti státu jsou zcela vyčerpány a my jsme za poslední čtyři roky neudělali vůbec nic." Opozice požaduje jeho demisi.

Článek

Maďarský rozhlas zveřejnil projev, který pronesl premiér 26. května 2006 na zasedání poslaneckého klubu Maďarské socialistické strany. Gyurcsány v projevu používal expresivní slova: "Nemůžete mi říct jediné podstatné vládní opatření, na které bych mohli být hrdí s výjimkou toho, že jsme se nakonec z toho hovna dokázali vrátit k vládnutí." Silná slova premiér dodatečně vysvětloval tím, že jednání bylo uzavřené a probíhala na něm ostrá diskuse. 

Opoziční Maďarské demokratické fórum vyzvalo předsedu vlády, aby okamžitě podal demisi. Premiér to odmítl a vysvětloval svá slova tím, že chtěl naznačit celkové lži v politice. "Chtěl jsem upozornit na to, že není jiné cesty, než tyto lži opustit a vystoupit z tohoto bludného kruhu," tvrdil, když byl projev zveřejněn.

Opozice chce demisi

Ve večerních hodinách demonstrovalo před budovou parlamentu v Budapešti asi tisíc lidí, kteří požadovali okamžitou demisi vlády. "Ať zmizí tato vláda, demisi," křičeli lidé. Když si policisté, kteří chránili budovu parlamentu, nasadili přilby, lidé skandovali: "Maďarská policie je s námi." Policisté vzápětí vytlačili demonstranty z prostoru před parlamentem a náměstí uzavřeli. V nočních hodinách se na místě objevil vůdce maďarské ultrapravice István Csurka, který požadoval "okamžitý odchod komunistů z vlády".     

Politolog Gábor Török nevyloučil, že za zveřejněním nahrávky stojí okolí premiéra. "Je to skandál, který může způsobit Gyurcsányův pád. Paradoxně to však může jeho pozici i posílit, protože je první, kdo otevřeně přiznal lži politiků," domnívá se politolog.

V dubnových parlamentních volbách zvítězila Maďarská socialistická strana a poprvé od změny režimu tak vládne dál stejné politické uskupení. Od prvních svobodných voleb v roce 1990 se totiž pravice a levice pravidelně střídali u moci.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám