Hlavní obsah

Úředníci nepotrestali alkohol za volantem, stíhá je policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Dva úředníci z odboru dopravy ústeckého magistrátu čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle policie se ho dopustili tím, že v srpnu roku 2005 odpustili ústeckému politikovi Jiřímu Madarovi pokutu za jízdu pod vlivem alkoholu a zastavili s ním přestupkové řízení. Referentka i vedoucí odboru to zdůvodnili údajnou chybou policistů.

Článek

Podle mluvčí ústeckých policistů Veroniky Beranové obvinil policejní komisař referentku i vedoucího dopravního odboru ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Tajemník ústeckého magistrátu Milan Zemník k tomu uvedl, že až do rozhodnutí soudu považuje oba úředníky nevinné.

Madar je městským zastupitelem a byl i radním za Sdružení pro zdraví, sport a prosperitu. Z postu radního odstoupil poté, co na jeho jízdu s alkoholem v krvi z ledna 2005 přišli novináři. Hájil se tím, že vezl manželku, které nebylo dobře, k rodičům pro léky.

Madarův přestupek řešil odbor dopravy. Jeho referentka pak podle policie rozhodla o zastavení přestupkového řízení. Vedoucí odboru dopravy Dalibor Dařílek následně toto rozhodnutí podepsal.

Na zastavení řízení upozornili novináři a ústecký primátor Petr Gandalovič proto nechal postup magistrátních úředníků prověřit krajským úřadem. Krajští úředníci konstatovali, že jejich městští kolegové pochybili, když nevzali do úvahy veškeré důkazy, které měli k dispozici.

Vedoucí odboru Dalibor Dařílek poté nabídl svou rezignaci. Radní ho ale neodvolali. Podle Gandaloviče je Dařílek velmi odpovědný a čestný člověk.

Madar podle policejních informací řídil pod vlivem alkoholu i v roce 2000 a v roce 2003, kdy mu odbor dopravy ústeckého magistrátu vyměřil pokutu 13 500 korun. Politik tyto informace nepopírá.

Sdružení pro zdraví, sport a prosperitu, jehož zakladatelem byl Madar, je v ústeckém městském zastupitelstvu koaličním partnerem ODS a koalice KDU-ČSL a US-DEU. Na jaře členové sdružení odvolali Madara z funkce předsedy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám