Hlavní obsah

Bin Ládin opět obvinil Západ z křižácké války

Odpírání finanční pomoci palestinskému vládnímu hnutí Hamas je důkaz, že Západ vede válku proti islámu. Dalším dokladem této "křižácké války" je krize v súdánském Dárfúru. Zaznělo to na zvukovém záznamu, který v neděli odvysílala katarská televize Al-Džazíra a na němž podle ní hovoří vůdce teroristické sítě al-Kajdá Usáma bin Ládin.

Článek

Extremistické hnutí Hamas však prostřednictvím svého mluvčího Samího abú Zuhrího reagovalo, že "ideologie Hamasu je naprosto odlišná od ideologie šajcha bin Ládina". Mluvčí nicméně dodal, že trvající "mezinárodní blokáda palestinského lidu by vyvolala napětí v arabském a islámském světě". Hamas se distancoval od teroristické sítě už v minulosti. Tvrdil, že vede boj pouze proti alianci Izraele a Západu, ale nepřipojuje se k celosvětovému úsilí islámských radikálů.

Nejhledanější terorista na světě ve zveřejněné nahrávce rovněž vyzval k bojkotu Západu, včetně jeho zboží, odplatou za karikatury proroka Mohameda, proti nimž nedávno muslimský svět protestoval. "Západní blokáda vlády Hamasu dokazuje, že sionisté a křižáci (židé a křesťané) vedou válku proti islámu. Odpovědnost za ni nesou vlády i veřejnost. V oddanosti k politikům a vládcům lidé do našich zemí stále posílají své syny, aby bojovali proti nám," řekl hlas připisovaný bin Ládinovi.

Bránil ideu střetu civilizací, tedy mezi islámským světem a Západem, a kritizoval saúdskoarabského krále Abdalláha, že existenci tohoto střetu popírá. Krále jako "šéfa řady arabských vlád" Usáma bin Ládin kritizoval za "jeho ohromné klamání, protože střet existuje v praxi (z podnětu) západní civilizace proti civilizaci muslimské".

Bin Ládin dále vyzval mudžáhidíny a jejich stoupence v Súdánu i na Arabském poloostrově, aby se připravili na dlouhou válku proti křižákům v západním Súdánu. Právě v této zemi se v 90. letech vůdce al-Kajdá dlouho skrýval, teď však kritizoval Chartúm především za to, že neprosazuje islámské právo šaría po celé zemi.

Bin Ládin oslovil svět naposledy v lednu, kdy mimo jiné tvrdil, že se nikdy nenechá dopadnout živý. Nabídl tenkrát Spojeným státům dlouhodobé přímětí, avšak zároveň tvrdil, že al-Kajdá brzy zaútočí na americkém území. Bin Ládin je nejhledanějším mužem planety. USA za pomoc při jeho dopadení vypsaly odměnu 50 miliónů dolarů. Předpokládá se, že se zdržuje v horách na afghánsko-pákistánské hranici stejně jako jeho pravá ruka Ajmán Zavahrí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám