Hlavní obsah

V Beskydech zabila lavina lyžaře

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

V Beskydech na vrcholu hory Smrk se ve středu utrhla lavina. Pod ní zahynul jeden člověk, který lyžoval se svým kamarádem. Záchranáři a Horská služba okamžitě zahájili záchrannou akci, muže pod lavinou však nalezli mrtvého.

Článek

"Okamžitě jsme přivolali vrtulník záchranné služby, který záchranáře transportoval do uvedené oblasti," uvedl regionální náčelník horské služby Radim Pavlica.

"Na policii volal mladý muž, který nahlásil, že na jeho kamaráda spadl sněhový příval. O lavině bych se v podmínkách Beskyd zdráhal hovořit," řekl Právu šéf Územního střediska Záchranné služby Moravskoslezského kraje Roman Gřegoř. Dodal, že okamžitě se rozjela rozsáhlá záchranná akce.

"Zatímco se dělal na místě průzkum, vrtulník letěl pro lavinového psa, který se nacházel až v Jeseníkách na Pradědu. Než ale stačil vrtulník psa naložit, našli záchranáři tělo oběti. Bohužel to nepřežil," uvedl Gřegoř.

Podle mluvčí frýdecko-místecké policie lyžoval muž s kamarádem v zakázaném pásmu. "Když se jeden z nich ohlédl, kamaráda už neviděl a spatřil jen lyži čouhající ze sněhu. Asi dvacet minut na místě hrabal, ale nic nenašel. Pak zavolal pomoc," řekla ČTK policistka. Dodala, že podle prvotních informací jde o dvaatřicetiletého muže z Havířova na Karvinsku.

"Byl úplně zasypaný pod sněhem. Našli jsme ho po několika hodinách. Nikdy se nic podobného v Beskydech nestalo," řekl Právu dispečer Horské služby Beskydy Jaroslav Kozák, který se horskému záchranářství profesionálně věnuje už třicet let. "Lyžovali v místech, kde to není obvyklé. Dělali adrenalin a jednomu se to stalo osudným," dodal.

Beskydský Smrk, vysoký 1276 metrů, patří v zimě k náročnějším túrám, a to hlavně proto, že na jeho vrcholu není žádná turistická chata, kde by si mohli turisté odpočinout.

Pády lavin v ČR
1986 - Lavina v oblasti Velkého Kotle v Jeseníkách smetla ženu, která zemřela na rozsáhlá vnitřní zranění. Jeseníky jsou po Krkonoších druhé hory s největším výskytem lavin.
14. března 1998 - V Krkonoších traverzovali dva horolezci v Labském dole přes Astmanovu plošinu. Při sestupu žlabem se utrhl sněhový převis a muži spadli z asi 200 metrové výšky a zahynuli.
27. února 2005 - Překvapivě mimo nebezpečná lavinová pole zasypala v Jeseníkách masa sněhu skialpinistu z Prahy. Muž utrpěl naštěstí jen drobné pohmožděniny.
1. března 2005 - Nedaleko Božího Daru v Krušných horách na Karlovarsku spadla lavina, která zavalila muže. Záchranáři ho vyprostili živého, pod vrstvou sněhu přežil dvě hodiny. O pomoc si zavolal mobilním telefonem.
25. ledna 2006 - Na hoře Smrk v Moravskoslezských Beskydech smetla lavina lyžaře, který podle dostupných informací nepřežil.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám