Hlavní obsah

Trosky hostelu v Mekce pohřbily 76 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD/MEKKA

Počet obětí čtvrtečního zřícení hostelu pro muslimské poutníky v saúdskoarabské Mekce se zvýšil na 76. Uvedla to saúdskoarabská policie v závěrečné zprávě po ukončení záchranných prací s tím, že 62 osoby byly zraněny.

Článek

"Odstranili jsme všechny trosky," řekl mluvčí ministerstva vnitra Mansúr Turkí.

Osmipatrový hostel Luluat Chair spadl ve čtvrtek ve chvíli, kdy se do pokojů vraceli muslimští poutníci po poledních modlitbách. [celá zpráva] Většina obětí jsou Arabové z Egypta, Tuniska a Spojených arabských emirátů (SAE), sdělily ve čtvrtek saúdskoarabské bezpečnostní zdroje. Podle saúdského Červeného půlměsíce jsou mezi nimi i Alžířané.

V Mekce se v těchto dnech shromažďují statisíce muslimských věřících, kteří se chystají na výroční islámskou pouť hadždž. Ta začne v neděli.

Podle některých zdrojů už do svatého místa islámu dorazil více než milión lidí a další se tam chystají. Například v Nigérii se však dnes více než 10 000 poutníků nepodařilo dostat do letadel, ačkoli měli předem koupené letenky. Pouť tak s velkou pravděpodobností zmeškají.

Do Mekky se vydali i někteří muslimové z České republiky. Jejich počet se odhaduje na dvě desítky lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám