Hlavní obsah

Jahn: Česko čekají drastické škrty ve zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KRYNICA

Místopředseda české vlády pro ekonomiku Martin Jahn v pátek v Polsku řekl, jak si představuje snížení schodku veřejných financí. Neobejde se zejména bez zásadní reformy systému zdravotní a sociální péče, kde podle jeho slov bude potřeba sáhnout k "drastickým škrtům".

Článek

O úlohách nové české vlády na nejbližší období a připravovaných reformách ve zdravotnictví a sociální oblasti hovořil Jahn v pátek na ekonomickém fóru v polské Krynici, přezdívaném také Davos východu.

"Vláda má v hospodářské oblasti dvě priority. Za prvé to je urychlení hospodářského růstu a pak je to snižování schodku veřejných financí, kde se chceme v roce 2008 dostat pod tři procenta tak, bychom mohli v roce 2010 přijmout euro," prohlásil Jahn.

Dodal, že vláda nemá v plánu dosáhnout tohoto cíle zvyšováním daní, ale zároveň řekl, že daně v České republice by neměly klesnout pod 20 procent.

Jak v této souvislosti uvedl dále, snižování schodku se neobejde bez zásadní reformy systému zdravotní a sociální péče. "Rozpočet obsahuje velké množství mandatorních výdajů a my chceme nejpozději do roku 2006 výrazně snížit tyto výdaje především v oblasti zdravotnictví a sociálního zajištění," řekl Jahn.

Na bezpečnosti se prý šetřit nedá

"Naopak nechceme škrtat ve výdajích na výzkum a vývoj či infrastrukturu. Závazky vůči NATO a sílící vlna terorismu ve světě nám zase nedovolí škrtat ve výdajích na bezpečnost," konstatoval vicepremiér.

Co se týče rozvoje infrastruktury, tam podle Jahna naopak míní vláda výdaje dál posílit, protože infrastruktura je podle jeho slov důležitá nejenom pro Českou republiku, ale také pro celou Evropu.

"Česko je důležitou tranzitní zemí při pohybu zboží jak ve směru sever-jih, tak i z východu na západ a naopak," konstatoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám