Hlavní obsah

Maturity budou mít jen jednu úroveň, rozhodl Fiala

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní maturity v letech 2013 a 2014 budou mít jednu úroveň, zruší se tedy základní a obtížnější verze testu. Studenti budou maturovat z mateřského jazyka a cizího jazyka či matematiky. Písemná a ústní část zkoušky z češtiny bude hodnocena přímo na školách. V úterý to oznámil ministr školství Petr Fiala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Petr Fiala (uprostřed) vysvětluje změny ve státních maturitách.

Článek

Ministr uvedl, že jeho cílem bylo maturity zjednodušit a polidštit. Mělo by dojít rovněž ke zlevnění maturit o několik desítek miliónů korun.

Fiala se odkázal na stanovisko expertní komise, kterou pro změnu maturit vytvořil. Nejzásadnější změnou bude jediná úroveň celé zkoušky a zapojení škol do hodnocení prací studentů.

Už žádné čekání na výsledky

Maturita z češtiny bude mít tři části. Zatímco didaktický test bude mít na starosti Cermat, o hodnocení ústní a písemné části se postarají školy. Při letošním ročníku státních maturit doplatila řada studentů na způsob hodnocení písemných prací ze strany externích hodnotitelů, kteří v některých případech nerespektovali osobitost a tvůrčí přístup. I jinak výborní studenti leckdy u písemek neuspěli.

Mnoho studentů vyhořelo i na obtížnější verzi maturit z matematiky, kterou někteří odborníci označili za likvidační.

Fiala rovněž chce, aby studenti měli již po absolvování ústní zkoušky kompletní výsledky a věděli, zda uspěli či nikoliv. Nemělo by se tak opakovat letošní čekání na výsledky státních maturit, kdy byli studenti v nejistotě, zda uspěli, a dělalo jim to problémy při přijímačkách na vysoké školy.

K prosazení změn bude potřeba upravit i zákony, ministerstvo se proto zaměří na to, aby stačilo legislativní změny prosadit. Fiala očekává podporu napříč politickým spektrem, neboť v expertní komisi byli i zástupci opozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám