Hlavní obsah

Svědka v kauze CASA měl uplácet Omnipol

• Aktualizováno

Události kolem kauzy CASA nabraly nový směr. Ředitel vojenského zpravodajství Ondrej Páleník ve čtvrtek na jednání parlamentní komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství poslancům sdělil, že podplukovník Generálního štábu Karel Daňhel, který upozornil na možné chyby v nákupu letounů CASA, pobíral paušální měsíční částku od firmy Omnipol.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

O tom, že Páleník seznámil poslance s údajným paušálním příjmem Daňhela od Omnipolu, informoval server Týden.cz s odkazem na poslance - členy komise.

Daňhelovi byla v minulosti odebrána bezpečnostní prověrka, sám si stěžoval, že to mohlo být kvůli kauze CASA. „Důvody pro odebrání prověrky jsou neoddiskutovatelné a nemají nic společného se svědectvím v kauze CASA,“ řekl Novinkám člen komise Jan Vidím.

Šéf Omnipolu: Je to nesmysl

Generální ředitel zbrojařské firmy Omnipol Michal Hon označil informaci za "absolutní nesmysl" a rezolutně ji odmítl. O jeho stanovisku informoval mediální zástupce firmy Michal Petrov.

Odebráním prověrky Daňhelovi se dnes zabývala také poslanecká komise pro kontrolu činnosti NBÚ. Rovněž tato komise dospěla k závěru, že byl postup úřadu v pořádku, řekl její předseda Zdeněk Boháč (ODS).

Barták: Je to sprostý lhář

Podplukovník Generálního štábu Armády ČR Karel Daňhel nedávno sdělil MF Dnes, že byl na něj vyvíjen nátlak ze strany někdejšího náměstka Parkanové Martina Bartáka, aby podpořil nákup letounů. Barták toto nařčení důrazně popřel. Jeho tvrzení označil za účelová.

Barták řekl Právu, že nebude komentovat věci, u kterých nebyl a nic o nich neví. „Z mediálních výstupů vím, že bylo konstatováno, že Daňhel přišel o prověrku naprosto oprávněně a je osobou nevěrohodnou. Trvám na tom, že jestliže mě obviňuje, že jsem ho z něčeho měl ovlivňovat, tak ho považuji za sprostého lháře, který by měl být stíhán za křivé obvinění. Jestliže Mladá fronta Dnes používá takto nevěrohodné zdroje, tak musí nést veškeré důsledky s tím související,“ uvedl.

Na dotaz, zda přátelský vztah, který ho pojí s Páleníkem, nemůže snížit důvěryhodnost informací, Barták odpověděl: „Jestliže někdo má takový názor, pak znevažuje veškerou důvěru ve státní instituce.“

Reklama

Výběr článků

Načítám