Hlavní obsah

Výměna vadných implantátů může Brity přijít na 11 miliónů liber

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Výměna vadných prsních implantátů společnosti PIP může britské daňové poplatníky přijít na 11 miliónů liber (330 miliónů korun), spočetl list The Dialy Telegraph. Vláda už rozhodla, že se mají vyjmout ženám, které je dostaly na náklady pojišťovny. Jeden z největších řetězců klinik plastické chirurgie ve Spojeném království ale odmítl výzvu, aby to v případě ryze kosmetických operací byla výměna na jeho náklady.

Foto: Profimedia.cz

Vyhozené nebezpečné implantáty

Článek

Ředitel společnosti Transform Cosmetic Surgery Nigel Robertson v prohlášení uvedl: “Transform plně podporuje úsilí ministerstva zdravotnictví zbavit britské ženy postižené situací okolo PIP úzkosti a nejistoty a čeká na odpověď v podobě krizové schůze, kde se projednají další kroky.“

Okamžitě ale dodal: „Je nutné uznat, že tato krize je výsledkem selhání regulačních opatření u prsních implantátů, které byly schváleny pro užití. Vláda potřebuje přijmout svoji odpovědnost za tuto situaci a konstruktivně pracovat s námi, aby se našlo fungující řešení.“

Implantáty schválil úřad

Britské ministerstvo zdravotnictví už v pátek uvedlo, že bude tlačit na soukromé kosmetické kliniky všemi možnými způsoby, aby nemuseli účet platit daňoví poplatníci. Nejde jen o výměny nutné v případě, že implantát praskne, ale i o pravidelné a časté kontroly.

Společnost Transform Cosmetic Surgery náklady nést odmítla, protože Úřad pro léky a zdravotní péči schválil použití těchto implantátů. Tato společnost ročně provede 6000 operací prsou. V minulých letech u ní asi 4000 žen dostalo sporné implantáty PIP.

Naopak společnost The Hospital Group už uvedla, že zadarmo vymění implantáty, které praskly. Stejně se rozhodly i BMI, Nuffield Health a Spire.

The Hospital Group ale zdůraznila, že není žádný důkaz o škodlivosti, kvůli němuž by se implantáty měly vyměňovat plošně. Zatím se neprokázalo, že nevhodný silikonový gel, který je v nich použit místo medicínského, by vyvolával rakovinu. Problémem ale je, že vyvolává alergické reakce.

Vadné implantáty se používaly i v České republice. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje jejich výměnu. Ani v ČR ale zatím není jasné, kdo bude ženám, které si daly samy upravit poprsí, hradit výměnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám