Hlavní obsah

Většina Čechů, kteří vloni nepoužívali zimní pneumatiky, ani letos nepřezuje

Novinky, maž

Většina řidičů, kteří během loňské zimy jezdili na letních pneumatikách, nebudou přezouvat ani letos. Vyplynulo to z průzkumu Direct pojišťovny. Anketa proběhla v pražských ulicích letos začátkem října na vzorku 395 respondentů.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V zimě je potřeba jezdit na pneumatikách, které mají více lamel a měkčí směs.

Článek

Zimní pneumatiky jsou v Česku povinné od 1. listopadu do 31. března. Podle zákona je povinnost zimního obutí v případě, že je na silnici sníh nebo led, případně pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na silnici během jízdy může vyskytovat “souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza”. Pokud je v listopadu či březnu neobvykle teplé počasí, můžete jet „na letních gumách“. V místech, kde je značka „Zimní výbava“ musíte mít od 1. 11. do 31. 3. zimní pneumatiky vždy.

Většina českých řidičů (konkrétně 81 procent) na zimní pneumatiky přezouvala už vloni. Ti, kteří tak neučinili, uváděli několik důvodů, proč nepřezouvají: 36 procent těchto řidičů v zimě nejezdí, pro 21 procent z nich jsou zimní pneumatiky příliš drahé a 26 procent nepovažuje zimní obutí svého vozu v našich klimatických podmínkách za nutné. Celých 65 procent řidičů, kteří ani vloni nepřezuli, se pak podle průzkumu na zimní pneumatiky nechystá přezouvat ani v letošním roce.

Většina řidičů (72 procent), kteří na zimní pneumatiky letos přezouvat budou, chce mít auto na zimu připravené hned od 1. listopadu. Dalších 28 procent motoristů zatím vyčkává a k výměně pneumatik se chystá až s prvním sněhem. 67 procent řidičů za tímto účelem zavítá do servisu, 33 procent motoristů si pneumatiky mění svépomocí.

Anketa

Chystáte se letos přezout auto na zimní pneumatiky?
Ano, přezuji si pneumatiky sám
52,9 %
Ano, nechám vyměnit pneu v servisu
34,1 %
Ne, budu jezdit na letních pneu
7,6 %
Ne, budu jezdit na celoročních pneu
2,9 %
Ne, přes zimu nebudu jezdit
2,5 %
Celkem hlasovalo 3425 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám