Hlavní obsah

Nové Windows chtějí dobýt svět mobilů

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Windows jsou podle statistik s velkou převahou nejrozšířenějším operačním systémem pro počítače na světě. Již od roku 2003 se ale Microsoft snaží dobýt také svět mobilů. Pomoci by mu k tomu měl nový operační systém pro chytré telefony, který byl odhalen na začátku minulého týdne.

Nejnovější Windows pro mobilní telefony

 
Článek

První generace mobilních operačních systémů od Microsoftu byly známé pod označením Windows Mobile. Nabízely propracovaný kalendář, detailní adresář, který bylo možné jednoduše synchronizovat s kontakty v Outlooku v počítači, či pohodlnou práci s e-maily na cestách.

Jak je z výčtu funkcí patrné, starší verze mobilních Windows byly určeny spíše pro manažery. To se ale softwarový gigant rozhodl u sedmiček změnit. Jejich hlavním úkolem je nabídnout přednosti chytrých telefonů jednoduchou formou co nejširší skupině uživatelů.

Stejnou taktiku přehledného a intuitivního ovládání zvolila před lety počítačová firma Apple, která se svým iPhonem rozpoutala mánii dotykových telefonů.

Zábava na prvním místě

Změna je u nových Windows Mobile patrná již při pohledu na úvodní obrazovku. Tradiční ikony totiž nahradily takzvané živé panely, které zobrazují vždy aktuální informace ze zdrojů, které si uživatel nastaví.

Příkladem živých panelů je obrazovka s oblíbenými přáteli. Na ní se u každého kontaktu kromě uloženého telefonního čísla a emailu zobrazují aktualizace statusů z nejrůznějších sociálních sítí či nově zveřejněné fotografie. Živých panelů je ve Windows Phone 7 celkem šest.

Kromě kontaktů je pomocí nich možné jednoduše přistupovat k obrázkům, hraní her, přehrávání hudby a videa, stahování nových aplikací a dokumentů z kancelářského balíku Microsoft Office.

Multimediální oblast nového operačního systému vychází z prostředí kapesního přehrávače Microsoft Zune. K dispozici je hudba a video uložené v telefonu, na webu i skladby vysílané vzduchem díky přítomnosti FM tuneru.

Nechybí ani funkce pro sdílení informací o oblíbených skladbách s přáteli. Ve výbavě telefonů s Windows Phone 7 nechybí ani webový prohlížeč Internet Explorer, mobilní verze Outlooku nebo aplikace pro pořizování fotografií a videí.

Windows Phone 7 v Česku

Tento čtvrtek se začaly telefony s Windows Phone 7 prodávat v evropských obchodech. Jako je přinesly společnosti HTC, LG, Samsung a Dell. Několik tuzemských obchodů již nové mobily nabízí, avšak zatím pouze formou předobjednávky.

Do své nabídky je plánují do konce roku zařadit i dva mobilní operátoři. Společnost T-Mobile se chystá svou nabídku rozšířit o zařízení Samsung Omnia 7, společnost Telefónica O2 plánuje do svého portfolia zařadit jeden z modelů HTC.

HTC HD 7: nová vlajková loď

S příchodem Windows 7 vylepšila společnost HTC svůj vrcholný model s označením HD. Novinka je vybavena rychlým procesorem Qualcomm QSD8250, který je taktován na frekvenci 1 GHz.

Foto: Novinky

HTC HD 7

K dispozici má mobil 576 MB operační paměti. Vnitřní paměť telefonu činí 8 GB, k dispozici by měl být model s kapacitou 16 GB. HTC HD 7 se ovládá pomocí velkého dotykového displeje s úhlopříčkou 4,3 palce, který má rozlišení 480x800 obrazových bodů.

Foto: Novinky

HTC HD 7

Ve výbavě přístroje nechybějí ani pětimegapixelový fotoaparát s bleskem, adaptér pro práci s bezdrátovými sítěmi wi-fi a bluetooth nebo satelitní navigace.

  • Klady: Jednoduché a intuitivní ovládání
  • Zápory: Velké rozměry přístroje nemusí vyhovovat každému
  • Odhadovaná cena: 14 000 Kč

Dell Venue Pro: baculatý rychlík Nový telefon

Dell Venue Pro jistě nikdo nepřehlédne, a to především kvůli jeho rozměrům. S velikostí 64x122x15 milimetrů totiž patří k největším přístrojům na trhu. Příjemná nemusí být ani hmotnost přístroje – necelých 200 gramů je v kapse u kalhot už opravdu znát.

Foto: Novinky

Dell Venue Pro

Za baculatější konstrukci telefonu může výsuvná klávesnice, pomocí které se přístroj ovládá. Kromě ní je Dell Venue Pro vybaven také 4,1palcovým dotykovým displejem s rozlišením 480x800 obrazových bodů.

Co se dalších technických parametrů týče, je komunikátor vybaven gigahertzovým procesorem Qualcomm QSD8250, 512 MB operační paměti a vestavěnou pamětí s velikostí 8 GB, kterou je možné dále rozšířit pomocí paměťových karet typu microSDHC.

  • Klady: Kvalitní displej s věrným podáním barev
  • Zápory: Vysoká hmotnost telefonu
  • Odhadovaná cena: 16 000 Kč

LG Optimus 7Q: pohodlné psaní e-mailů a zpráv

Především pro manažery je určen nový telefon LG Optimus 7Q. Je totiž vybaven takzvanou QWERTY klávesnicí, která svým konceptem vychází z tradičních počítačových klávesnic. Psát všemi deseti prsty však kvůli drobným rozměrům tlačítek možné není, i tak je ale vytvoření e-mailu nebo SMS zprávy o poznání rychlejší.

Foto: Novinky

LG Optimus 7Q

Telefon je vybaven gigahertzovým procesorem Qualcomm QSD8650, 3,5palcovým dotykovým displejem s rozlišením 800x480 obrazových bodů, pětimegapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením a LED bleskem. LG Optimus 7Q je vybaven vestavěnou pamětí s kapacitou 16 GB. Stejně jako konkurenční modely pohání telefon nový operační systém Windows Phone 7.

  • Klady: Klávesnice pro pohodlné psaní
  • Zápory: Vestavěná klávesnice zvyšuje rozměry i hmotnost telefonu
  • Odhadovaná cena: 17 000 Kč

Samsung Omnia 7: nahradí i videokameru

Nový telefon Samsung Omnia 7 cílí především na multimediálně založené uživatele. Je vybaven pětimegapixelovým fotoaparátem, který natáčí videonahrávky ve vysokém rozlišení.

Foto: Novinky

Samsung Omnia 7

Všechna data přístroj ukládá na vestavěnou paměť – k dispozici jsou modely s kapacitou 8 a 16 GB. Dostatečný výkon telefonu zajišťuje gigahertzový procesor Qualcomm QSD8250. Přístroj se ovládá prostřednictvím čtyřpalcového dotykového displeje. Ten nabídne rozlišení 480x800 obrazových bodů.

  • Klady: Kvalitní displej s věrným podáním barev
  • Zápory: Minimalistický design telefonu nemusí vyhovovat každému
  • Odhadovaná cena: 14 500 Kč 

Se svými mobily Microsoft neuspěl

V dubnu roku 2010 odhalila společnost Microsoft dva nové mobilní telefony, kterými chtěla konkurovat populárnímu iPhonu od Applu. Protože se ale neprodávaly podle očekávání, byl po 48 dnech jejich prodej ukončen.

A to i přesto, že Microsoft za jejich vývoj podle své výroční zprávy zaplatil 240 miliónů dolarů, tedy 4,5 miliardy korun.

„Je to absolutní selhání,“ hodnotil prodej telefonů Kin One a Kin Two analytik Charles S. Golvin z agentury Forrester Research, který neskrýval překvapení nad tím, jak rychle firma celý projekt ukončila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám