Hlavní obsah

Nečas: své voliče jsme vehnali do rukou konkurence

Právo, Novinky, jas, luk, dan
Praha
Aktualizováno

Úřadující šéf ODS Petr Nečas vystoupil v sobotu před delegáty kongresu s projevem, v němž analyzoval neduhy strany a výhled do budoucna. Za největší problémy označil ztrátu důvěry občanů, spojování ODS s korupcí a neschopnost srozumitelně vysvětlit vlastní program.

Začal 21. kongres ODSVideo: Novinky

 
Článek

Znovunabytí ztracené důvěry a přízně, o níž Nečas hovořil jako o nejzávažnějším problému, který vedl k volební prohře, označil Nečas za běh na dlouhou trať.

"Jiná cesta není. Je to těžší, než napsat dobrý volební program. Je to těžší, než sestavit úsporný rozpočet. Je to dokonce těžší, než sestavit novou vládu. Je to totiž běh na dlouhou trať, vyžaduje trpělivost, vytrvalost, houževnatost a ještě něco velmi důležitého - nezbytnou přísnost k sobě samým," přiznal Nečas

"ODS vlastními chybami vehnala voliče do rukou konkurence," připomněl s tím, že politická mapa se změnila.

Nečas zdůraznil, že jeho strana má nejlepší ekonomický program a avizoval, že ve vznikající vládní koalici musí hrát prim reformátoři a ne obyčejní účetní. "Musíme reformovat, ne pouze škrtat," řekl Nečas v narážce na koaliční partnery z TOP 09.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas na kongresu ODS

Zapáchající mlžný opar kmotrů

Problémem strany je dle Nečase i její spojování s neprůhlednými nábory nových členů a tzv. kmotry. Právě jejich existenci v ODS označil Nečas za jednu z největších chyb "na úrovni politického zločinu".

"Vznáší se nad námi jak zapáchající mlžný opar," doplnil svůj názor na šedé eminence zákulisních dohod.

ODS prý uškodila po loňských zrušených volbách také "ztráta tahu na branku",  namísto čehož se zabývala řešením vlastních problémů. Problematický byl podle Nečase i mediální obraz ODS.

"Obraz poškozené strany, poškozené značky nevznikl z hodiny na hodinu. Je výsledkem dlouhodobého střádání kroků, přešlapů a klopýtnutí. Jsme strana spojovaná s korupcí," zdůraznil Nečas.

Nečas neopomněl závěrem poděkovat i bývalému předsedovi Mirku Topolánkovi.

Vodrážka: TOP 09 je nebezpečná

Po Nečasovi na kongresu vystoupili šéfové "spřátelených" stran, tedy TOP 09, VV a KDU-ČSL a poté s projevy přišli místopředsedové strany, z nichž mnozí už své křeslo neobhajují.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda David Vodrážka na kongresu ODS

Na novou pravicovou konkurenci se v projevu zaměřil i první místopředseda ODS David Vodrážka. Podle něj je TOP 09 velmi nebezpečným přítelem a ODS si musí dát pozor, aby si strana nepřivlastnila úspěchy, které bude vznikající vláda mít.

„Na druhé straně tu máme nového a nebezpečného … přítele. Nepochybně TOP 09 půjde jistě o to samé, co nám: prezentovat se jako výkonný motor úspěšných reforem,“ konstatoval Vodrážka.

I on se vrátil k problémů strany. „Termíny jako velrybář či kmotr se staly synonymem politiky ODS. Do značné míry neprávem, protože šlo o paušalizaci, zjednodušování a zveličování,“ doplnil místopředseda.

„Jak jistě víte, byl jsem pověřen, řešit problém takzvaných černých duší. Tato kauza nám udělala hodně špatné jméno. Bohužel, jak už to chodí, škody nebyly přímo úměrné míře naší viny, ale míře, s jakou otevřeností jsme se rozhodli problém řešit,“ řekl Vodrážka

Místopředseda Petr Bendl, který svůj post už neobhajuje, řekl, že je nebezpečné dělit straníky na čisté a špinavé, protože první se lehce mohou stát těmi druhými.

Reklama

Výběr článků

Načítám