Hlavní obsah

Geraldine Chaplinová se objeví v soutěžním snímku Moskytiéra

Právo, Kateřina Farná

Jedna dobře situovaná rodina, šest psů a neurčitý počet koček. Na jeden dům obyvatel až příliš. Alícia je výtvarnice, ilustruje a píše dětské knihy, Miquel je akurátnější a puntičkářský otec. A mezi nimi hledá sám sebe dospívající syn Luís. Takové je základní obsazení španělského snímku Moskytiéra. Ten se v hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu (od 2. do 10. července) utká o Křišťálový glóbus.

Článek

Hořkou tragikomedii natočil katalánský režisér a scenárista Agustí Vila (1961), jenž zrovna nepatří mezi filmaře, kteří jdou z filmu do filmu. „Na to příliš lpí na originalitě námětu a zvoleného stylu,“ uvádí oficiální stránky festivalu.

Jednu z postav, mentálně retardovanou ženu, hraje pětašedesátiletá americká herečka a tanečnice Geraldine Chaplinová. Vrátila se tak k atmosféře filmů, které kdysi točila se svým manželem, režisérem Carlosem Saurou. Chaplinová je mimo jiné známa z filmů Tři mušketýři (1973), Chaplin (1992) nebo Mluv s ní (2002).

Civilně natočený snímek dostal název podle nejnovější Alíciiny knihy vyprávějící o holčičce, jež se odmítá chránit moskytiérou, protože by jí zahubila hmyz. Ochranná síť zde slouží i jako symbol života filmových hrdinů ­– jako by se báli přijímat rizika okolního světa a raději se ukryli pod zdánlivě neprůstřelná rodinná křídla.

Jsou naopak osamocenými jedinci náhle pociťujícími touhu vytrhnout se z pout a na chvíli pocítit vůni zakázaného; rodiče sexuální, syn drogovou. Opojení je silnější než zdravý rozum a všechny zábrany padají.

Vedlejší linie příběhu se pak jako zmije vine kolem svobodné matky vnitřně bojující s tím, že týrá svou malou holčičku. Děti to zkrátka v tomto hudebně chudém filmu nemají lehké – stávají se nevinnými oběťmi svých hříšných rodičů, kteří si skrze ně uvědomují svou vlastní zranitelnost.

Moskytiéra (La Mosquitera)

Španělsko, 2010,

Režie: Agustí Vila, hrají: Geraldine Chaplin, Martina García, Emma Suárez, Eduard Fernández, Àlex Brendemühl a další.

Reklama

Související články

Retrospektiva Karla Vachka v Karlových Varech

Karlovarský filmový festival uvede kompletní retrospektivu význačného českého filmového režiséra a myslitele Karla Vachka. Letos sedmdesátiletý tvůrce...

Výběr článků

Načítám