Hlavní obsah

Ve Slezsku se hýbe půda, sesuvy trhají rodinné domy

Právo, Pavel Karban
Aktualizováno

S dalšími komplikacemi se musí po povodních vypořádat obce v Moravskoslezském kraji. Sotva začala voda ustupovat, dala se do pohybu půda. Sesunula se na několika místech. Pohyb zaznamenali lidé v Dolních Domaslavicích nad přehradou Žermanice, kde budou zřejmě zbourány tři domy kvůli sesuvu podmáčeného svahu.

Článek

Večer se zem pohnula v dalších čtyřech obcích, v Kunčicích pod Ondřejníkem, Karviné, Fryčovicích a Vendryni. Celkem se půda posunula na osmi místech.

V podvečer oznámila krajská mluvčí Šárka Vlčková, že v Moravskoslezském kraji došlo k dalším sesuvům půdy. „Nově v Karviné, Fryčovicích, Vendryni a Kunčicích pod Ondřejníkem. Bohužel se většinou týká rodinných domků, jsou to normální parcely,“ potvrdila a dodala, že v tuto chvíli se přímo na jednotlivých místech prověřuje, jak to vypadá, co se bude dít.

„Jsou tam geologové, nastoupí i statici, aby zhodnotili, jak je poškozená statika jednotlivých domů,“ poznamenala.

Lidé z domů odešli

Vážná je situace v Dolních Domaslavicích pod domem, který v obci stojí teprve deset let. Obrovská prasklina je i na protějším domě. Energetici už domy odpojili od elektřiny. Lidé z nich odešli.

Foto: Michala Říhová, Právo

Jeden z domů postižený sesuvem půdy

Půda se sune i v nejvýchodnější obci ČR Bukovci. „Zjišťujeme, jak dalece je to rozsáhlé. Dva lidé už jsou evakuovaní na chatě Girová, další dva by měli hasiči evakuovat,“ řekla místostarostka Monika Czepczorová s tím, že sesuv půdy se naštěstí nenachází v obydlené oblasti.

Foto: Michala Říhová, Právo

Jeden z postižených domů

Ohroženy jsou snad jen dva domy. Jak velká plocha je ohrožena, Czepczorová nevěděla. Odhaduje se, že se jedná o plochu asi 1,5 kilometru čtverečního.

Foto: Michala Říhová, Právo

Jeden z domů postižený sesuvem půdy

Sesuv již v úterý roztrhl rodinný dům ve Stříteži nad Bečvou, rozsáhlý sesuv v Lidečku se během čtrnácti dnů posunul o dalšího půl metru a hrozí jeho sesunutí a tím i ohrožení přivaděče pitné vody pro desítky tisíc lidí. Ve středu o tom informovala mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

Podle krajské mluvčí Šárky Vlčkové ohrožuje sesuv silnici na Hrčavu. „Kdyby se to sesunulo, zůstalo by odříznuto asi 200 obyvatel. Na místě už je geolog,“ uvedla mluvčí. V kraji ale existuje hrozba i dalších půdních sesuvů.

„V Dolních Domaslavicích je to svah o rozloze asi 200 x 300 metrů. Ohrožuje tři domky a nějaká rekreační obydlí. I tam prověřuje situaci v tuto chvíli geolog,“ poukázala Vlčková a dodala, že lokální sesuvy mohou nastat v Karviné a Havířově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám