Hlavní obsah

Exponáty a stavebnice Merkur budou k vidění v Muzeu hl. m. Prahy

– Praha
Novinky, Karolina Zarzycká

Mnoho chlapců pamatuje kovovou stavebnici Merkur, ze které se pomocí šroubů a dílů dalo sestavit cokoli. Exponáty smontované z Merkura budou od 9. prosince 2009 do 28. února 2010 vystaveny v Muzeu hlavního města Prahy.

Článek

Výstava představí návštěvníkům převážně české výrobce kovových stavebnic v období po první světové válce a z nich vytvořené exponáty, které lze pouze s pomocí jednoduchých nástrojů a šikovnýma rukama sestrojit z kovových dílků. Jejím autorem je sběratel Jiří Mládek.

Historie stavebnice Merkur

Stavebnici Merkur, jejímž základem jsou děrované plíšky, přivedl na svět Jaroslav Vancl už v roce 1920. V Polici nad Metují založil firmu Inventor a zde začal vyrábět stejnojmennou hru pro děti. Zlom nastal v roce 1925, kdy přešel na nový systém spojování: jednotlivé dílky a díly se spojovaly šroubky a matičkami. Stavebnice změnila i jméno, Merkur byl na světě a přežil v podstatě v nezměněné podobě až do dnešních dnů.

Výstava je nazvána Merkur, ačkoli tu kromě tohoto symbolu dětských hraček byly ještě tři další výrobci stavebnic: roudnický Edison, pražský Vašek a volarský Ttrix s obdobně geniálními tvůrci. MERKUR měl to štěstí, že přežil neblahá válečná a zejména poválečná léta. Stalo se tak možná díky souhře okolností, možná byl svou koncepcí přece jen více nadčasový a měl tak větší naději na přežití.

Lodě, auta i železniční most

Z dílů legendární stavebnice se dá postavit opravdu cokoliv: lodě, auta, obří rypadla a dokonce i věrné makety známých staveb. Na výstavě bude prezentována sbírka modelů a historických stavebnic Jiřího Mládka a speciálně pro tuto výstavu byl zhotoven Železniční (vyšehradský) most v měřítku 1:42. Dalšími vystavovanými exponáty budou například stavba Petřínské rozhledny či ruského kola. Součástí bude i herna pro všechny věkové kategorie.

„Z děrovaných dílů Merkuru se dá postavit opravdu všechno. Zatím jsem nenarazil na nic, co by Merkur nedokázal,“ říká obdivovatel stavebnice a propagátor Venclova odkazu Jiří Mládek, který exponáty do Muzea hlavního města Prahy zapůjčil. V naší zemi se snad opravdu nenajde domácnost, kde by tuto stavebnici neznali. A právě tato výstava dokazuje, že MERKUR je i po desítkách let skutečným fenoménem. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám