Hlavní obsah

Halík se při mši tvrdě pustil do Klause

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA

Téma globálního oteplování, finanční krize či výroky politiků se dostávají i na program kázání. Například katolický kněz a vysokoškolský profesor Tomáš Halík se i bez přímého jmenování prezidenta Václava Klause tvrdě opřel do několika jeho výroků.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Kněz Tomáš Halík

Článek

Na úterní mši v kostele Nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu v Praze Halík řekl, že banalizovat důsledky klimatických změn je stejně absurdní, jako banalizovat rozsah holocaustu.

"V kázáních zásadně politiky nejmenuji, držím se striktně nábožensko-etických aspektů společenských problémů. Avšak ptáte-li se mne dnes na můj názor jako občana, mám samozřejmě na mysli Václava Klause, za kterého se pro sérii jeho nehorázných, nesmyslných a velmi nebezpečných výroků o Lisabonské smlouvě, EU, globálním oteplování či finanční krizi hluboce stydím,“ řekl Novinkám Halík.

Chtěl tím navázat na nedávnou promluvu v Rakousku, zda lze přírodní pohromy chápat jako boží trest či spíše jako důsledek klimatických změn.

Lidé věděli, o kom je řeč

Podle Lucie Bohouškové, která se úterního kázání účastnila, byl kostel úplně plný a přestože Klausovo jméno nepadlo, přítomní pochopili, o čem Halík mluví.

"Lidé se smáli. Věděli, o kom je řeč, a bylo vidět, že s knězem souhlasí,“ řekla Novinkám Bohoušková. Zdůraznila, že se také mluvilo i o finanční krizi. Halík totiž v promluvě upozornil, že je to jedna z věcí, se kterou se bude muset společnost vypořádat. Ironicky prý poznamenal, že krize zasáhla i Česko, ale podle někoho je to jen pouhá chřipka. Právě za chřipku označil celosvětový problém prezident Klaus.

Většina Čechů myslí normálně, vysvětluje prý Halík v zahraničí

"Pokud se Klaus vyjadřoval suverénně a nehorázně k otázkám klimatu, vědeckosti sociologie či úrovni filmového umění, kterým evidentně nerozumí, mohlo se to přejít s úsměvem. Avšak když ekonom Klaus banalizuje finanční krizi, které se věnují tisíce špičkových ekonomů světa, a blokuje Lisabonskou smlouvu schválenou prakticky celou Evropou, už k tomu žádný zodpovědný člověk nesmí mlčet,“ vysvětlil své poznámky v kázání Halík.

Jako profesor prý na zahraničních univerzitách musí pravidelně vysvětlovat, že většina vzdělaných Čechů myslí normálně, proevropsky a na úrovni 21. století. "S Klausovým extrémismem se plně ztotožňuje pouze sekta jeho nekritických kývalů,“ říká Halík.

Anketa

Souhlasíte s Halíkovým hodnocením Klausových výroků?
Ano
49,6 %
Ne
50,4 %
Celkem hlasovalo 19761 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám