Hlavní obsah

Vdova po silném kuřákovi vysoudila 180 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Floridský soud rozhodl, že žena, jejíž manžel zemřel na následky dlouhodobého kouření, získá od tabákové firmy Philip Morris osm milionů dolarů (zhruba 180 miliónů korun). Proces s dalšími oběťmi tohoto návyku začal ve čtvrtek. Soud dal za pravdu třiašedesátileté Elaině Hessové, jejíž manžel Stuart zemřel v roce 1997 ve věku pětapadesáti let.

Článek

Rozsudek se stal precedentem pro další případy, v nichž lidé žalují velké tabákové společnosti. Rozhodující byly v soudním řízení lékařské záznamy, které jasně podložily, že muž zemřel na přímé následky inhalování tabákového kouře.

Přestože právník Hessové původně požadoval 130 miliónů dolarů, experti tvrdí, že rozsudek má z právního hlediska velký význam, protože tabákové společnosti prohrávají soudy podobného typu velmi zřídka.

"Tato porota viděla i přes kouřovou clonu vytvořenou firmou Philip Morris, která se snažila odpovědnost za vlastní zdraví shodit jen na kuřáky, jak hanebně se firmy chovají," říká advokát Edward L. Sweda.

Elaine Hessová má z rozsudku radost: "Nejde o peníze, ale o to udělat dobrou věc, jež dá naději i jiným rodinám, které kvůli tabákovým firmám trpí," prohlásila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám