Hlavní obsah

Koruna se odrazila ode dna a prudce posílila

PRAHA

Koruna ve středu odpoledne prudce posílila a dostala se až pod hladinu 28,70 Kč za euro a 22,90 Kč za dolar. Poté mírně oslabila a před 17:00 stála na 28,83 Kč/EUR a 23,05 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Česká měna přitom v úterý oslabila až na 29,68 Kč/EUR, nejslabší hodnotu od října 2005.

Článek

"Koruna poprvé tento týden výrazněji posiluje, a to dokonce pod 29,00 Kč/EUR ke společné měně," uvedl dealer J Bank Lukáš Růžička. Na trh prý dopadají zprávy o tom, že oficiální autority již nejsou spokojeny s neustále a rychle oslabující měnou.

Viceguvernér ČNB Miroslav Singer naznačil, že při tomto kurzu banka vůbec neuvažuje o snížení sazeb, naopak bude přemýšlet o zvýšení úroků, dodal.

Pomohl vývoj ve světě

Uvolnění tlaku na region a prohlášení politiků nakonec rozhodly o výrazném posílení středoevropských měn, doplnil analytik Patrie Tomáš Vlk. Významným faktorem byl podle něj vývoj ve světě. Akcie v západní Evropě byly v závěru už jen mírně v minusu a Wall Street dokonce mírně roste s tím, jak se pozornost stáčí k dalšímu záchrannému plánu v USA. Středoevropské trhy odpoledne dokázaly nahradit část ranních ztrát, v případě pražské burzy zhruba na polovinu, podotkl.

"Přesto můžeme říci, že další vývoj stále závisí na náladě v celé střední Evropě, respektive, že podmínka pro posílení měn v regionu je ústup z rizikové averze obecně," upozornil Růžička.

Euro dále oslabuje k dolaru, a to i přes hrozivá makroekonomická data z USA v podobě stavební výstavby či průmyslové výroby. Spekulanti si podle Růžičky všímají stále zranitelnosti západní Evropy v souvislosti s její expozicí k východním zemím.

"Evropská měna je tak krátkodobě značně přeprodaná, pokud uvidíme stabilizaci akcií, dolar k euru oslabí," odhadl.

Reklama

Výběr článků

Načítám