Hlavní obsah

Hyundai navzdory krizi rostou zakázky, plánuje se práce i v sobotu

NOŠOVICE

Nošovická automobilka Hyundai zvažuje kvůli růstu zakázek zavést pracovní soboty. Novinářům to ve středu řekl mluvčí automobilky Petr Vaněk. Nabírat nové zaměstnance na rozjezd druhé pracovní směny se ale továrna ještě nechystá. Nábor nošovický závod zastavil počátkem ledna kvůli hospodářské krizi.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Výroba aut v Nošovicích

Článek

"Situace v zakázkách se zlepšuje. Zatímco objednávky na únor byly taktak, na březen je objednávek tolik, že dokonce zvažujeme, jestli eventuálně nezařadíme pracovní sobotu, abychom to všechno při jedné směně stihli," uvedl Vaněk. Počet zakázek odmítl upřesnit.

Podle Vaňka nadále platí stop stav na přijímání lidí. Dvousměnný provoz měl původně začít v dubnu, ale odkládá se zatím na neurčito. Firma také propustila první zaměstnance ve zkušební lhůtě a jen u ostravského úřadu práce v lednu stáhla požadavek na tisíc nových pracovníků.

Korejský výrobce Hyundai v Nošovicích zahájil výrobu loni na podzim. Plánuje tam vyrábět čtyři typy aut - vedle hatchbacku a kombi i30 i dva velkoprostorové vozy MPV, z nichž jedno bude pod značkou Kia. Výroba kombi i30 podle Vaňka začne na konci února. "Teď přes víkend se bude přestavovat linka tak, aby umožnila výrobu kombi souběžně s těmi i30 i standardními," uvedl dnes bez dalších podrobností Vaněk.

Hyundai dnes novinářům ukázala i ekologickou verzi i30, která bude vystavena na ženevském autosalonu spolu se dvěma dalšími modely značky Hyundai. Ekologická verze i30 podle Vaňka automaticky vypíná chod motoru při stání, například na křižovatkách nebo v kolonách. Ekologická řada Hyundai má označení Blue, snížení emisí CO2 je u této verze sedm procent. Kdy se začne sériově montovat ekologické vylepšení motoru Vaněk neuvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám