Hlavní obsah

V Atlantiku se srazily ponorky s jadernými zbraněmi

LONDÝN

Dvě ponorky na jaderný pohon, britská a francouzská, nesoucí jaderné zbraně, se počátkem února srazily v Atlantském oceánu. O údajné kolizi, která vyšla najevo teprve o víkendu, píše pondělní britský deník The Sun.

Foto: ČTK

Článek

Podle listu byly britská ponorka HMS Vanguard i francouzská Triomphant při kolizi poškozeny. Jaderných zařízeních obou plavidel se prý ale havárie nedotkla. Britská ponorka byla poté odvlečena k opravě do skotského Faslanu, francouzská do Brestu, napsal The Sun.

Podle jeho upřesnění byly obě ponorky v době kolize, údajně 3. nebo 4. února, hluboko ponořeny a plnily různé mise.

Ponorka Vanguard má podle britského listu hmotnost 16 tisíc tun, je 150 metrů dlouhá a její posádku tvoří 140 námořníků. Francouzská ponorka má posádku 101 mužů.

Následky mohly být "nepředstavitelné"

Britský ministr obrany odmítl jakkoliv komentovat ponorkové operace. Jeho mluvčí ale podle agentury AFP ujistil, že může "potvrdit, že britská odstrašovací kapacita nebyla v žádném okamžiku dotčena a jaderná bezpečnost nebyla ohrožena".

Nejmenovaný vysoký zdroj z britského námořnictva podle listu The Sun řekl: "Potenciální následky jsou nepředstavitelné. Je velmi nepravděpodobné, že by mohla nastat jaderná exploze - únik radioaktivity byl ale možný. A co je ještě horší, mohli jsme ztratit posádku a raketové hlavice. To by byla národní katastrofa."

"Linky mezi Londýnem a Paříží byly rozžhavené," řekl zdroj britského listu.

HMS Vanguard je jednou ze čtyř jaderných ponorek, jimiž disponuje britské válečné námořnictvo. Do výzbroje každé z nich patří 16 střel Trident.

Reklama

Výběr článků

Načítám