Hlavní obsah

VIDEO: Lavina v Jeseníkách zabila snowboardistu

Právo, Novinky, Petr Marek
JESENÍK
Aktualizováno

Na mnohačetná zranění zemřel při převozu do nemocnice osmnáctiletý snowboardista z Uničova na Olomoucku, kterého v pátek dopoledne v Jeseníkách zasypala lavina. Kamarádům se ho podařilo vyprostit ve vážném stavu. Novinkám to řekl mluvčí severomoravské záchranné služby Lukáš Humpl. Lavina se utrhla v oblasti Velkého kotle.

Článek

"Lavina se utrhla mezi desátou a jedenáctou hodinou. Na místě byla skupina lidí, zasypán byl snowboardista," řekl Novinkám Humpl.

Přímo na místě zasahovala horská záchranná služba. K nehodě vyjeli i záchranáři z Rýmařova. 

„Poté, co nešťastníka vyprostili z laviny kamarádi, záchranáři z horské služby s naším lékařem, kterého na místo dopravili z Karlova, zahájili resuscitaci. Ta trvala dvě hodiny, ale veškerá snaha byla marná. Mladík od počátku nejevil známky života," řekl Právu Humpl.

"Snaha o jeho záchranu pokračovala i v sanitním voze v Karlově, ale rovněž bezúspěšně. Příčinou smrti bylo pravděpodobně zadušení. Roli zde však mohla sehrát i vnitřní zranění. Více napoví až pitva,“ dodal Humpl s tím, že k zásahu byl vyžádán vrtulník, ale kvůli špatné viditelnosti tam nedoletěl.

Snowboardisté byli tam, kde neměli

Náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš zdůraznil, že se snowboardisté nacházeli v lokalitě, kde „nikdo nemá co dělat“. Navíc byl vyhlášen druhý stupeň lavinového nebezpečí. „Ohrozili nejen sebe, ale i nás záchranáře. V místě zásahu totiž hrozil další lavinový sesuv,“ dodal Klimeš. 

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Během zimní sezóny je to druhý případ zasypání lavinou na českých horách. V prosinci skončila pod sněhovým přívalem v Krkonoších dvojice skialpinistů. Pár se pohyboval mimo povolené trasy. Žena později v nemocnici zemřela.

V Jeseníkách se poslední lavina utrhla předloni 15. prosince pod třemi lyžaři a rovněž ve Velké Kotlině. Byla středně velká, dlouhá 300 metrů. Muži se z ní vyhrabali, přičemž dva vyvázli prakticky bez újmy na zdraví, třetí s poraněním břicha. V roce 1986 na stejném místě zemřela pod lavinou žena, poté, co utrpěla rozsáhlá vnitřní zranění.

Pády lavin s oběťmi na životech jsou v ČR výjimečné
Leden 2004 - Lavina zasáhla družstvo skialpinistů v krkonošském Labském dole. Většinu členů družstva odhodila do stran, jednoho bez jakýchkoli následků nějakou dobu táhla.
27. února 2005 - V oblasti mimo nebezpečná lavinová pole zasypala masa sněhu v Jeseníkách skialpinistu z Prahy. Muž utrpěl jen drobné pohmožděniny.
1. března 2005 - Nedaleko Božího Daru v Krušných horách na Karlovarsku spadla lavina, která zavalila muže. Záchranáři ho vyprostili živého, pod vrstvou sněhu přežil dvě hodiny. O pomoc si zavolal mobilním telefonem.
25. ledna 2006 - Na hoře Smrk v Moravskoslezských Beskydech smetla lavina lyžaře. Po několika hodinách jej záchranáři našli mrtvého pod asi třiceticentimetrovou vrstvou sněhu. Lyžoval v zakázaném pásmu.
15. prosinec 2007 - V Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle se utrhla pod třemi lyžaři středně velká lavina dlouhá až 300 metrů. Podařilo se jim ze sněhu vyhrabat. Dva z nich přežili téměř bez zranění, třetí utrpěl poranění břicha.
21. března 2008 - V Krkonoších nedaleko Brádlerových bud nad Špindlerovým Mlýnem zasypala lavina dva lidi. Záchranářům se je podařilo vyprostit.
26. prosince 2008 - Lavina v Krkonoších v takzvané Červinkově muldě u Pece pod Sněžkou, zasypala tři lidi. Jedna žena jí unikla, muž byl zasypán částečně a záchranáři ho brzy vytáhli. Druhá žena zůstala pod sněhem tři hodiny, než se ji podařilo záchranářům vyprostit. O den později v nemocnici zemřela.
13. února 2009 - V Jeseníkách dopoledne spadla lavina a zasypala snowboardistu. Záchranářům se ho podařilo vyprostit, při převozu do nemocnice ale mnohačetným zraněním podlehl.

Reklama

Související témata:

Související články

V Krkonoších zasypala lavina dva lidi

V Krkonoších v oblasti Brádlerových bud nad Špindlerovým Mlýnem spadla v pátek odpoledne okolo 16. hodiny větší lavina a zasypala dva lidi. Horské službě...

Výběr článků

Načítám