Hlavní obsah

Britský biskup bez nových důkazů holocaust neuzná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Biskup Richard Williamson odmítl požadavek Vatikánu popřít svůj názor, že holocaust se nestal. Uvedl to v sobotu německý časopis Der Spiegel, který s biskupem mluvil. Williamson tvrdí, že by potřeboval více důkazů, aby změnil názor.

Foto: Jens Falk, Reuters

Biskup Richard Williamson

Článek

Williamson v sobotním Spiegelu uvádí, že se svých názorů nezřekne. Jestliže najdu takové důkazy, tak opravím (svá tvrzení). To ale bude vyžadovat nějaký čas.“ Biskup popírá, že by za nacismu Židé umírali v plynových komorách, že jich zemřel tak vysoký počet, jak se uvádí.

Ve středu Vatikán vzkázal Williamsonovi, aby se zřekl těchto názorů, nebo bude opět vyloučen z církve.

Williamson byl rehabilitován 21. ledna spolu s dalšími třemi ultrakonzervativními lefebvristickými biskupy, odmítajícími II. vatikánský koncil. Z církve je v roce 1988 vyloučil papež Jan Pavel II.

Papež Benedikt XVI. se snažil rehabilitací biskupů odstranit schizma v církvi, kdy byli lefebvristé ze Společnosti svatého Pia X. vyloučeni z církve.

Biskup Williamson: Plynové komory neexistovaly. Zdroj: Reuters/Stream.cz

Rehabilitace Williamsona však vyvolala celosvětové pobouření, protože popírá holocaust. Oslabilo to pozici papeže, kterého nyní kritizují i v Německu. Němečtí biskupové nyní požadují opětovnou exkomunikaci Williamsona, který žije v Argentině. Pro vyloučení se vyslovila v sobotu Německá biskupská konference. „Williamson je nemožný a neodpovědný,“ uvedl předseda biskupské konference arcibiskup Robert Zollitsch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám