Hlavní obsah

Kam o víkendu na lyže: Nejvíc sněhu leží na Pradědu

Dostatek sněhu pro kvalitní víkendové lyžování mají díky zásobám technického sněhu všechna zimní střediska v Krkonoších, Jeseníkách, Krušných, Jizerských i Orlických horách a na Šumavě. Nejvíce sněhu hlásí Jeseníky, na Pradědu ho leží 85 cm. V pondělí začínají jarní prázdniny dětem hned v několika krajích. Lyžařské areály se tak těší na větší příliv návštěvníků.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Sjezdovky v Krkonoších a Jizerských horách pokrývá ve vyšších polohách přes 60 centimetrů zmrzlého sněhu.

Článek

Sjezdovky v Krkonoších a Jizerských horách pokrývá ve vyšších polohách přes 60 centimetrů zmrzlého sněhu, na místech, na něž nedosáhne zasněžovací technika, ho je asi polovina. Kdyby zasněžovací systémy nebyly, na svazích by se již objevovaly vydřené plochy.

V Rokytnici a Harrachově jsou v provozu všechny vleky a lanovky. Na Ještědu jsou kvůli přípravám na mistrovství světa v provozu jen Pláně, Skalka, Bucharka a dětské vleky. Nejezdí se Pod lany a na Černém vrchu. Bez omezení se lyžuje na Špičáku, Severáku a Bedřichově.

Špindlerův Mlýn a Černá hora nezklamou

"Ve Špindlerově Mlýně vládnou ideální sněhové podmínky, teploty jsou několik stupňů pod bodem mrazu, svítí sluníčko a na sjezdovkách je 60 až 120 centimetrů sněhu," řekl Jiří Beran z lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku.

Výborné sněhové podmínky jsou také na svazích Černé hory, kde je upraveno 12 kilometrů sjezdovek, na kterých leží 50 až 80 centimetrů sněhu.

Středočeské, ústecké lyžařské areály hlásí dostatek technického sněhu a o víkendu budou v provozu. Lyžaři ale musejí počítat s tím, že sníh bude ve srovnání s předcházejícími dny o něco vlhčí.

Krušné hory mají sněhu stále dost

Lyžařským areálům v Krušných horách mírné oteplení v uplynulých dnech nijak výrazně nevadilo. Teploty nad nulu naštěstí příliš nestoupaly a všude je dostatek sněhu, byť technického. Tradičně jedny z nejlepších podmínek nabízí lyžařům největší krušnohorské zimní středisko na Klínovci. Dobře upravené jsou rovněž sjezdovky na Neklidu a méně zkušení lyžaři najdou ideální podmínky v Božím Daru.

V provozu bude o víkendu rovněž sjezdovka z Klínovce do Jáchymova a sedačková lanovka nad ní. Vlek začne jezdit také na Velké sjezdovce v Nových Hamrech a pojedou všechny vleky v Perninku. Kdo má rád lyžování bez velkých front, může se vydat do Bublavy.

Na Šumavě v okolí Železné Rudy leží na sjezdovkách 35 až 60 centimetrů sněhu. Lyžuje se také v Kašperských horách, kde je na sjezdovkách podle Radky Záhořové ze společnosti Snowhill 40 centimetrů. "Lyžuje se dobře, v provozu je snowpark i snowtubing - jízda na gumových duších ve sněhovém korytě," uvedla Záhořová.

Největší jihočeské lyžařské areály Lipno a Zadov zůstávají i přes časté teploty nad bodem mrazu nadále v plném provozu a před víkendem hlásí dostatek technického sněhu a výborné podmínky.

V Jeseníkách je sněhu dostatek, v provozu jsou všechna střediska. Až 80 centimetrů leží ve vrcholových partiích Jeseníků. V provozu jsou v nejvyšších moravskoslezských horách všechna lyžařská střediska. Nad víkendovým výletem do hor nemusejí váhat ani příznivci běžeckého lyžování.

V Jeseníkách sice stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály,  sesuv lavin však hrozí podle horské služby pouze mimo značené trasy.

Správci skiareálů na Vysočině hlásí stále dobré sněhové podmínky, neohrozí je prý ani obleva, kterou pro příští dny předpovídají meteorologové. S návštěvností jsou už spokojeni méně. Milovníci zimních sportů z Vysočiny prý raději míří za změnou do vysokých hor.

Skvělé sněhové podmínky jsou podle vlekaře Petra Chlubny také na sjezdovce v Novém Jimramově na Žďársku, technického nasněžili nejvíce v historii - 80 centimetrů. Návštěvnost je ale závislá na obsazenosti rekreačních zařízení v okolí. Ta je vzhledem ke špatným podmínkám pro běžkaře nižší než obvykle. "Místním není sníh na sjezdovce vzácný a jedou o prázdninách na hory," řekl. Lyžařskou atmosféru tak vytvářejí děti z lyžařského výcviku z Pardubicka.

V Beskydech taje sníh

V Beskydech je v současné době zataženo a teploty se pohybují slabě nad nulou. Kvůli teplému počasí se v horských střediscích zhoršují podmínky pro lyžaře i běžkaře, většina velkých lyžařských středisek však přesto zatím zůstává v provozu. Pro lyžaře jsou podmínky ještě dobré, ale musejí počítat spíše s jarním lyžováním, protože teploty se přes den pohybují nad bodem mrazu.

"V poledne to bývá hodně rozbředlé a nestačí to pořádně promrznout. Co se týká běžeckého lyžování, tak tam to je ještě horší," uvedl náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Soboty ve znamení dětských dnů

V lyžařském areálu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku se v sobotu 14. 2. chystají závody žáků slezských polských škol. Na sjezdovce a běžeckém okruhu se utká více než 500 dětí. Přesto bude areál přístupný veřejnosti. Pro závodníky bude vyhrazena pouze prostřední sjezdovka a běžecký okruh, a to asi do 11:30.

Stejný den bude na Lipně ve znamení zábavního dne se soutěžemi pro děti i dospělé, například ve slalomu na sněžnicích. Hlavním hostem akce bude zpěvačka Helena Zeťová. 

Jarní prázdny v týdnu  od 9. do 15. února 2009
Jeseník, Šumperk
Opava, Olomouc
Mladá Boleslav
Prachatice, Strakonice
Chomutov, Most
Příbram, Tábor
Ústí nad Labem, Jičín
Rychnov nad Kněžnou

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám