Hlavní obsah

Zastavte kastrace delikventů, vyzvala Česko Rada Evropy

Novinky, ČTK, aš, APF
ŠTRASBURK
Aktualizováno

České úřady mají okamžitě upustit od chirurgické kastrace sexuálních delikventů, stojí ve čtvrteční výzvě Výboru proti mučení Rady Evropy (RE). Podobné zacházení s lidmi je ponižující, uvádí výbor v textu, z něhož citovala agentura AFP.

Článek

Podklady pro zprávu byly získány při návštěvě dvou psychiatrických klinik a dvou českých věznic. Výbor uvedl, že praxe "obnáší prvky degradujícího zacházení“. Celá zpráva o kastraci sexuálních násilníků v ČR bude zveřejněna v březnu.

"Chirurgická kastrace je znetvořením, nevratným zákrokem a nemůže být považována za lékařsky nutnou v případě vykonání na sexuálních delikventech,“ uvádí se ve zprávě. "Zásah zbavuje osobu plodnosti a má závažné fyzické i psychické důsledky.“

Sporná dobrovolnost

Zpráva navíc pochybuje o tom, zda je kastrace skutečně vykonána na základě svobodného rozhodnutí delikventa bez jakéhokoli nátlaku a zda je kastrovaný dostatečně informován.

"Jak jsme zjistili při návštěvě, situace může vyústit v to, že se pacienti a vězni se zákrokem spíš smíří, než aby s ním souhlasili, neboť jsou přesvědčeni, že je to jediný možný způsob, jak se vyhnout nekonečnému věznění,“ konstatuje zpráva.

Výbor Rady Evropy vyjádřil své obavy nad použitím kastrace už v červenci 2007. Británie, Francie a Polsko už přešly k testování chemoterapie u usvědčených sexuálních delikventů, zejména pedofilů. Výbor tehdy zdůraznil, že k chirurgické kastraci lze přistoupit jen na základě svobodného souhlasu dotčeného, což je podle něho stěží možné, je-li mu dáváno na výběr mezi kastrací a doživotním pobytem v psychiatrické léčebně.

Sexuolog a Stehlíková kastraci obhajují

Bývalá ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková (SZ) ale o zákazu kastrací neuvažovala. Podle ní měla v určitých případech smysl.  "Je to jedna z alternativ pomoci těmto lidem," vyjádřil se ke kastraci sexuolog Martin Hollý z Psychiatrické léčebny Bohnice. Podle něj lékaři odrazují od zákroku pacienty, u kterých je podezření, že by chtěli kastraci podstoupit jen kvůli propuštění z léčebny. Kvalita života se prý po zákroku u mnohých zlepšila, protože ustoupily nutkavé sexuální fantazie.

Kastraci nemůže soud v Česku násilníkovi nařídit, jen doporučit. Podle zákona s ní musí delikvent souhlasit a sám si podat žádost. Některé případy však ukazují, že se lidé ke kastraci rozhodují pod velkým tlakem.

Od roku 2000 bylo v ČR chemicky kastrováno 300 pacientů. Padesáti byly odňaty genitálie. Ročně se kastruje maximálně deset lidí. Zaznamenány však byly i případy, kdy se delikventi dopouštěli násilné trestné činnosti i po kastraci.

Kritika podmínek života deviantů ve věznicích 

Výbor RE také kritizoval podmínky držení a léčby některých sexuálních deviantů, především ve věznici Valdice. Česká vláda v odpovědi slíbila přijmout opatření k nápravě těchto nedostatků, uvedl tiskový odbor RE.

Anketa

Mají být sexuální deviatni, kteří se dopustili sexuálně motivovaných zločinů souvesejících s jejich nemocí, kastrováni?
V každém případě
90,2 %
Ano, ale jen s jejich souhlasem
8 %
Ne
1,8 %
Celkem hlasovalo 48414 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám