Hlavní obsah

Jourová a Šedivý budou s Hybáškovou kandidovat do europarlamentu

PRAHA
Aktualizováno

Evropská demokratická strana ve středu představila své kandidáty pro volby do evropského parlamentu. Jsou jimi bývalá náměstkyně na ministerstvu pro místní rozvoj Věra Jourová a někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Kandidátku povede europoslankyně Jana Hybášková.

Článek

Další kandidátkou EDS je členka pražského zastupitelstva a děkanka US Bussines School Jana Ryšlinková.

Hybášková vsadila na známé osobnosti, které ale nemají velké politické zkušenosti. Kromě Ryšlinkové, která byla poslankyní v České národní radě. Podle Hybáškové jsou to ale odborníci a zkušení lidé.

"Nejsme produkty stranických sekretariátů, ale můžeme si dovolit přivést do Evropy odborníky na slovo vzaté,“ řekla včera na tiskové konferenci Hybášková, která by měla být jedničkou kandidátky.

Šedivého zajímá kromě obranné politiky ještě energetika. "Energetika se někdy může stát významnější zbraní než rakety a tanky. Rusové dnes nepotřebují rakety, aby někomu vyhrožovali, zavřou kohoutek a tím donutí státy, aby dělaly, co chtějí,“ řekl Právu Šedivý.

Pro Jourovou je nabídka rehabilitací

Jourová, která byla v říjnu 2006 nespravedlivě obviněna z přijímání úplatku v souvislosti s takzvanou kauzou Budišov a strávila asi měsíc ve vazbě, bere nabídku kandidovat za svou rehabilitaci.

"Je to návrat do Česka i návrat mezi slušné lidi, já jsem je nikdy neopustila, ale tady to tak někteří brali,“ uvedla Jourová, která nyní pracuje jako poradkyně Evropské komise pro strukturální fondy hlavně v Rumunsku.

Na kampaň chtějí podle Hybáškové věnovat osm miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám