Hlavní obsah

Temná zvěst Mayů předvídá na rok 2012 apokalypsu

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Odkaz dávno zaniklé mayské civilizace je v současnosti opět tématem debat a pří některých historiků a vědců. Staří Mayové je totiž postavili před tajemnou otázku, co se stane o zimním slunovratu 21. prosince 2012. Mayský kalendář totiž jako utnutím nože končí právě v tento den a dál nepokračuje.

Foto: Profimedia.cz

Poselství kalendáře starověké civilizace začíná děsit velké množství lidí.

Článek

Jestliže příchod roku 2000 s sebou nesl legendární počítačový problém "Y2K", nyní stránky světových časopisů začíná plnit magické datum "dvacet - dvanáct". Zní to jako špatný vtip, ale rozhlédnete-li se po internetu, najdete mnoho simulací starověkých strážců času a hodin smrti, které jako finální den označují právě zimní slunovrat v roce 2012.

Čím je tedy vlastně 21. prosinec 2012 výjimečný? Toto datum označuje konec 5 126 let dlouhého cyklu v mayském kalendáři. Někteří učenci se domnívají, že důležité datum nastane až o dva dny později, tedy 23. prosince 2012. Není ovšem jasné, co má v toto datum nastat.

Mayská civilizace dodnes získává obdiv svými velmi pokročilými znalostmi astronomie a slavnými městy, které po sobě zanechala v Mexiku a Střední Americe.

Někteří vědci kategoricky nesouhlasí

Ve výzkumech panují dohady, zda Mayové toto datum označili proto, že se má stát něco výjimečného. To samozřejmě vyvolalo obrovské množství apokalyptických teorií, které vysvětlují konec kalendáře koncem světa.

S tím ovšem část vědců kategoricky nesouhlasí. "Žádný seriózní vědec vám nepotvrdí, že by měl být rok 2012 pro Maye něčím výjimečným," uvedl vedoucí Středoamerického centra na University of Texas v Austinu David Stuart.

Internet plní specializované produkty na rok 2012

Vezmeme-li v úvahu fakt, že 21. prosinec je shodou okolností zimní slunovrat, přidáme k tomu to, že Mayové vybrali toto datum z důvodu, že se Slunce nastaví do přímky s centrem Mléčné dráhy, stojí před námi něco, co lze jen těžko označit za náhodu.

Můžete zkusit napsat "2012" do internetových vyhledávačů a budete překvapeni, jak velké množství souvisejících věcí naleznete. V prodeji jsou lekce jak přežít, příručky přežití ve formě knih či můžete najít i různé předpovědi, co přesně v osudný den nastane. Nechybí ani trička s nápisy "Konec 2012" či "2012 znamená apokalypsu".

Teorií, co by tento den mohl přinést, jsou přehršle. Od bouří na Slunci, které vyvolají erupce vulkán, přes přetočení zemské osy, které by způsobilo, že se bude země otáčet opačně až po kolaps země s vesmírným tělesem.

Hollywood už se magického data chopil

Pokud vás nyní napadlo, že by to byl skvělý námět na katastrofický sci-fi film, nejste první. Snímek "2012" už se totiž natáčí v Hollywoodu. Režisérem je Roland Emmerich, který stál již za filmem Den poté (The Day After Tomorrow) a v jedné z hlavních rolí se objeví John Cusack.

Trailer na pochmurný filmový počin ukazuje mnicha, jak běží na zvoničku, aby spustil alarm a varoval tak okolí před obrovskou zdí vody, která omývá vrcholky Himálají. Snímku se dočkáme na podzim roku 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám