Hlavní obsah

Spor o Rathovy výroky o Hitlerovi se zvrhl ve frašku

Novinky, jov

Kauza výroků středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), kdy hovořil o tom, jak řešil ekonomickou krizi vůdce nacistického Německa Adolf Hitler, pokračuje. Šéf ČSSD Jiří Paroubek v pondělí vyzval ODS, aby se omluvila za kritiku, kterou vůči Rathovi za jeho slova o Hitlerovi pronesla. ODS se omluvit odmítla. Tvrdě zareagoval její místopředseda Ivan Langer. "Kdo se zastává Ratha, je stejný jako on a Dryml! Stejná žumpa," uvedl.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Středočeský hejtman David Rath

Článek

Paroubkovi vadí hlavně sobotní výrok prvního místopředsedy ODS Davida Vodrážky.

„Soc. dem. pod vedením pana doktora Ratha se velmi přibližuje národně sociální straně pod vedením tehdejšího Hitlera a také doktora Goebbelse,“ uvedl v ČT Vodrážka.

Podle šéfa ČSSD se občanští demokraté dopustili výroků, které „snižují politickou kulturu v zemi a jsou urážkou všech členských stran Strany evropských socialistů, která sdružuje všechny evropské strany sociálně demokratického, socialistického a labouristického směru“.

„S ohledem na skutečnost, že ČR bude v prosinci tohoto roku hostitelskou zemí kongresu Strany evropských socialistů, který pořádá ČSSD, a s ohledem na fakt, že autoři těchto hanlivých výroků jsou vedoucími funkcionáři ODS, která je v čele vlády předsednické země Rady EU, vyzývám ODS k veřejné omluvě za jejich urážlivé výroky pronesené na adresu ČSSD,“ vyzval v pondělí v tiskovém prohlášení Paroubek.

Paroubek doplnil, že Rath se podle něj nedopustil žádného výroku, kterým by vyjádřil sympatie k Hitlerovi a „za dezinterpretaci svých výroků se veřejně omluvil“. Kontroval také tím, že připomněl některé výroky premiéra Mirka Topolánka (ODS) a vyjádření z roku 2004, kdy tehdejší středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) přirovnal soc. dem. ideu k nacionálnímu socialismu. Bendla v pondělí označil Paroubek za „nevzdělaného“.

„Připomínám, že na rozdíl od Davida Ratha nepřišla dodnes od autorů těchto výroků žádná omluva, pouze výmluva. ODS proto nemá žádné morální právo jakkoliv komentovat, natožpak kritizovat dezinterpretované výroky Davida Ratha,“ míní Paroubek.

Langer: Ať si udělá pořádek v ČSSD

a nehází zvratky na jiné

„Ten, kdo se zastává Ratha, je stejný jako on a Dryml! Stejná žumpa. Raději ať si udělá pořádek v ČSSD a nehází své zvratky na jiné,“ tvrdě reagoval místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer. „Jen nevím, co mám já společného s ostudnými výroky Ratha?“ doplnil.

Paroubkovu reakci označil Langer za "obludnou". "Namísto pokání, odsouzení a distancování od takového chování, kope do ostatních," sdělil Novinkám. 

„Omlouvat se člověku, který obdivuje práci Hitlera a přivedl do politiky pana Drymla, se rozhodně nikdo z nás nehodlá,“ sdělil Novinkám místopředseda ODS a ministr dopravy Bendl.

„K panu Rathovi se nebudu vyjadřovat,“ vzkázal pak Vodrážka, který je na dovolené.

Rath pro sobotní Lidové noviny mimo jiné uvedl: „Hitler řešil krizi tak, že začal zbrojit, čímž dal lidem práci a nastartoval ekonomiku! On s tím vyhrál volby! Pak to tedy vyústilo ve válku... Liberální ekonomové na tohle zapomněli. A místo toho přicházejí se svými fantasmagoriemi.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám