Hlavní obsah

Na Titaniku zahynulo více Britů, protože Američané při úniku předbíhali

Novinky, BBC, jky
LONDÝN

Na Titaniku zahynulo velké množství Britů, protože dodržovali fronty a nepředbíhali. Tak zní výsledek velmi zajímavé studie, kterou zveřejnil David Savage z Queenland University of Technology. Britové se v této éře chovali velice gentlemansky, zatímco Američané se chovali spíše jako individualisté.

Foto: ČTK

Titanic byl největší lodí své doby.

Článek

Ženy s dětmi měly v ve společnosti Britů o 70 procent vyšší šanci na záchranu než muži.

Katastrofa z roku 1912, kdy se po srážce s ledovcem potopila loď Titanic považovaná za nepotopitelnou, nedá spát mnoha lidem dodnes. Přestože to 1500 lidem již život nevrátí, některé studie jsou opravdu zajímavé. David Savage začal rozebírat tuto tragédii z pohledu lidských reakcí. Zjišťoval, jak se lidé chovali ve chvílích, kdy šlo doslova o život.

Podle svědectví a záznamů v USA a Velké Británii dával dohromady velkou studii, jejíž výsledky nyní zveřejnil. "Hodně žen ve svých záznamech mělo, že je na loď i s dětmi posadili jejich manželé a sami na lodi zůstali. Poté prostě odešli na záď lodi dát si doutník, naposledy si šli s někým pohovořit a jen čekali, až spolu s lodí klesnou ke dnu oceánu," uvedl Savage.

Šel si nasadit smoking a čekat na smrt

"Na lodi byl například jeden opravdu velmi bohatý muž, který umístil svou ženu do záchranného člunu, odešel rychle do kajuty, nasadil si svůj smoking a šel si zakouřit. Když už měl zemřít, tak chtěl zemřít jako gentleman a dobře oblečený," pokračoval Savage.

"Během chvil, kdy se Titanic potápěl, kapitán Edward John Smith podle svědků provolával: 'Chovejte se jako správní Britové, buďte britští'. To americká kultura byla nastavená daleko více individualisticky, Angličané se chovali jako praví gentlemani. Musíte si uvědomit, že to bylo krátce po Edwardově éře, která kladla gentlemanství ve společnosti na vrchol," ukončil dojemný příběh Savage.

Britský panovník Edward VII. vládl zemi v letech 1901 až 1910.

Reklama

Výběr článků

Načítám