Hlavní obsah

Problémový vlastník ČSOB opět dostal vládní pomoc

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Belgická banka KBC, která v Česku vlastní ČSOB, se stále ještě potácí v problémech spojených s globální krizí. Ve čtvrtek společnost uvedla, že ji tamní vláda opět poskytla pomoc. Tentokrát ve výši dvou miliard eur, tedy necelých 55 miliard korun. Vyplývá to z údajů internetových stránek KBC.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Článek

KBC v záběru loňského roku oznámila, že kvůli špatným investicím musí odepsat dalších devět set miliónů eur.

Stejně jako v předešlém odpisu byla banka bita na dluhopisech CDO. Jde o speciální dluhopisy, u nichž se dá jen těžko odhadnout míra rizika, mají nízkou likviditu, ale mohou z nich být vysoké výnosy.

V první velké ztrátě přišla banka o 1,6 miliardy eur. Poté jí vláda pomohla sumou 3,5 miliardy eur.

Kvůli špatným výsledkům v druhé polovině loňského roku banka očekává ztrátu. Ve čtvrteční zprávě uvádí, že kromě třetího čtvrtletí i v závěru roku se hospodaření KBC dostalo do ztráty. Kvůli tomu banka očekává,že za celý loňský rok prodělá kolem 2,5 miliardy eur, tedy přes 68 miliard korun.

ČSOB kvůli krizi klesl zisk

Skupině Československé obchodní banky klesl loni čistý zisk na přibližně jednu miliardu korun. V roce 2007 ČSOB vykázala čistý zisk 10,837 miliardy korun. Důvodem poklesu je přecenění investičního portfolia na nulu, což souvisí s dopady finanční krize, jak uvedla ČTK. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám