Hlavní obsah

Policista k smrti ubil Vietnamce, hrozí mu až 15 let vězení

Právo, Novinky, tr, toh
BRNO
Aktualizováno

Státní zástupce v sobotu zahájil trestní stíhání jednatřicetiletého policisty z Brna za to, že 4. ledna v jihomoravské metropoli údajně zbil třiačtyřicetiletého Vietnamce tak, že cizinec druhý den na následky těžkých zranění zemřel. Právu to potvrdil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

Článek

Policistovi nyní hrozí za ublížení na zdraví s následkem smrti a zneužití pravomoci veřejného činitele až 15 let vězení. "Případně až výjimečný trest," řekl Novinkám Olma.

Podle něj měl policista Vietnamce opakovaně udeřit pěstí. Tím mu zlomil žebra, cizinec měl dokonce natrženou slezinu. Poranění byla natolik vážná, že muž zraněním další den podlehl. Incident se stal při výjezdu policejní hlídky.

S policistou jsou stíháni i dva jeho kolegové, kteří údajně napadení přihlíželi. Státní zastupitelství je obvinilo ze zneužití pravomoci veřejného činitele za to, že proti svému kolegovi nezakročili.

Hrozí jim šest měsíců až tři roky vězení. Nyní je trojice policistů zadržena v policejní cele. V neděli bude patrně podán návrh na jejich vzetí do vazby.

Výběr případů od roku 2003, kdy policisté ve službě nezákonně napadli člověka.
duben 2003 - Dopravní policista z Ústí nad Labem v jedné z prodejen elektro napadl údajného milence své ženy, vyrazil mu čtyři zuby a poškodil lícní kost. Napadený muž strávil čtyři dny v nemocnici.
říjen 2003 - Policista z Karlových Varů surově zkopal sedmnáctiletého studenta místního gymnázia při zásahu u bývalého hotelu Slávie v Karlových Varech. Student při incidentu utrpěl zranění, jež si vyžádalo fixaci čelistí.
podzim 2003 - Policista ze Studénky na Novojičínsku brutálně zbil cyklistu bez dokladů, protože odmítl jet v policejním voze, dokud nebude postaráno o psa, který jej doprovázel.
srpen 2004 - Šestadvacetiletý olomoucký policista při zatýkání zbil celostátně hledaného pachatele tak, že muž druhý den na následky zranění zemřel.
září 2007 - Osmadvacetiletý policista napadl na policejní služebně v Aši svého sedmačtyřicetiletého nadřízeného.
30. ledna 2008 - Městský strážník poblíž pražské Sazka Areny ubodal Američana. Tragickému konci předcházel spor obou mužů kvůli špatnému parkování.
1. srpna 2008 - Městský strážník v Dobříši na Příbramsku postřelil bezdomovce, který ho údajně napadl. Muž skončil s poraněnou nohou v nemocnici.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám