Hlavní obsah

Dotekové displeje odcizují elektroniku slepým lidem

LAS VEGAS

Móda elektroniky s dotekovými displeji, kterou rozpoutala americká Apple se svým mobilem iPhone, diskriminuje slepce. A sílí obavy, že celá generace elektroniky nebude k nevidomým vstřícná vůbec. Potřeby slepých by proto neměli výrobci přehlížet, zaznělo na největším světovém veletrhu spotřební elektroniky CES, který dnes začal v Las Vegas.

Foto: Novinky

Mobily s dotekovými displeji jsou trendem poslední doby.

Článek

Veletrhu se tento týden zúčastnili slepý americký zpěvák Stevie Wonder a další zástupci nevidící menšiny, aby výrobce na problém upozornili. Wonder se zmínil například o tom, že by rád ovládal satelitní rozhlasový přijímač Sirius.

"Jestli tyto věci můžete dotáhnout o pár kroků dále, dáte nám nadšení, požitky a svobodu z toho, že můžeme být při tom," vyzval technologické firmy slavný muzikant. Připomněl, že mnohé podniky dělají své přístroje pro slepce vstřícnější, aniž by na ně vůbec myslely.

Jmenoval hudební přehrávač iPod od Apple či mobil BlackBerry od firmy Research in Motion's, které rád používá. Zástupci nevidomých dodávají, že se elektronika vstřícnější slepcům bude lépe ovládat i lidem vidícím. Mezi sny Stevieho Wondera patří i řízení auta. V tomto případě ale zpěvák sám připustil, že je taková vize na hony daleko.

Výrobci si dotykové displeje oblíbili

Výrobci nyní montují dotekové displeje na cokoli od kalkulaček přes hudební přehrávače po počítače. Mike May, nevidomý ředitel společnosti Sendero Group, ale na toto téma i žertuje: "Můžu se řítit osmdesátkou z kopce na lyžích? Ano. A můžu použít mikrovlnku s plochým panelem? Ne."

Nevidomí uživatelé si k elektronice musejí zpravidla dokupovat software, který jim údaje z displejů přečte. Stojí ale 300 dolarů a více, tedy přes 5700 Kč, a nefunguje na všechny mobilní telefony. May navíc připomíná, že většina nevidomých je bez práce a na podpoře.

Budoucnost počítačů je v dotykových obrazovkách
Bill Gates z Microsoftu při uvedení nových Windows prohlásil, že po více než desetiletí vývoje již vyzrály nové způsoby interakce s počítačem, a ty se nyní mohou stát hlavním proudem.  "Jsme na zajímavé křižovatce - dnes se téměř veškerá interakce děje mezi počítačem a myší, během příštích let se však výrazně zvýší role řeči, obrazu a inkoustu," řekl Gates.  Nové technologie dají uživatelům možnost ovládat počítače kromě dotyků i hlasem, budou schopny automaticky třídit různé druhy obrazových materiálů a používat místo klávesnice elektronický inkoust.

Ještě před veletrhem se ale objevily zprávy od několika výrobců, kteří na nevidící zákazníky myslí, i když se trendu dotekových displejů pravděpodobně nevzdají. Na zpřístupnění panelu pro nevidomé pracuje například Google při vývoji svého mobilního operačního systému Android, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám