Hlavní obsah

Anděl i Deska roku budou skromnější, změnil se i seznam hlasujících

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební ceny Anděl i vyhlašování nejprodávanějších desek roku se bude odehrávat v menších prostorách. Nové složení má i Akademie populární hudby, která uděluje ceny Anděl. Akademiků je oproti minulým ročníkům výrazně méně.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Lešek Wronka - muž, který stojí za novou podobou hudebních cen.

Článek

Na budoucích pět let má Anděl nového organizátora, je jím Lewron music center s.r.o. Dosavadní prezident Akademie populární hudby Petr Šiška v těchto dnech ukončuje svou činnost. 

"V akademii je méně členů, plánováno bylo 150, teď je to asi 110," vysvětlila Petra Žikovská z IFPI. Někteří oslovení neprojevili zájem. "Systém dvou kol hlasování zůstává stejný, ale bude probíhat na internetu. Tři interpreti v dané kategorii postoupí do druhého kola, ze kterého vzejde vítěz," doplnila.

Lešek Wronka z Lewron music center, který je mimo jiné manažerem Ewy Farné, uvedl, že Anděl přišel o hlavního sponzora. Ceny Anděl se budou vyhlašovat v menších prostorách Top Hotelu Praha, doba monstrózních akcí v O2 Aréně (dříve Sazka Aréna) je pryč. Na slavnostní večer se nebudou prodávat lístky pro veřejnost.

V akademii je 50 hudebních novinářů

Seznam akademiků navrhli hudební vydavatelé. Je v něm aktuálně zhruba 50 hudebních novinářů a zbytek tvoří lidé z hudebního průmyslu. I přes omezení seznamu hlasujících tedy nejde o ceny kritiků.

Ceny Anděl budou předány 21. března v přímém přenosu České televize. Žánrové ceny budu vyhlášeny v Noci s Andělem na ČT2 14. března.

Deska roku poběží ze záznamu na Primě 17. února v nočních hodinách. Žebříček prodejnosti desek zveřejní organizátoři už 11. února na uzavřené akci v pražském divadle Hybernia. Vzhledem k extrémně malým prodejům CD v Česku a k tomu, že naprostá většina mladých lidí si hudbu stahuje zdarma z internetu nebo kopíruje CD, tento žebříček stále méně vypovídá o současné hudební realitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám