Hlavní obsah

Na internetu se objevil nový slovník českého jazyka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovník češtiny, jenž obsahuje 61 600 hesel, spustily na internetu Ústav pro jazyk český Akademie věd a Fakulta informatiky Masarykovy univerzity v Brně. „Jde o úplnou jazykovou příručku, kde lidé najdou informace o spisovné češtině, pravopisu nebo cizích slovech,“ sdělila Právu Markéta Pravdová z Ústavu.

Foto: Novinky

Internetová jazyková příručka českého jazyka

Článek

Nové médium podle ní umožnilo, že slovník obsahuje více tvarů jednotlivých slov než kterýkoliv z jeho tištěných předchůdců; kompletně vyskloňovaná podstatná jména nebo vyčasovaná slovesa nikde jinde nenajdete.

„Slovník se věnuje takřka výhradně gramatice a pravopisu. Pod většinou hesel je uvedeno i možné použití slova. Uživatelé tu též naleznou odkaz na příslušné místo výkladové části příručky,“ dodala Pravdová s tím, že výkladový oddíl se objevil na webu už loni v dubnu.

Vzorem byla Pravidla českého pravopisu a současné mluvnice

Na rozdíl od nich jsou ale leckteré z nich podrobnější, ucelenější a zpřesňující; jde o psaní velkých písmen, shodu přísudku s podmětem či o skloňování osobních a zeměpisných jmen.

„Výhodou internetové jazykové příručky je, že může být aktuálně doplňována o nové výrazy, zejména pokud jde o výrazy cizího původu, popřípadě mohou být jednotlivé údaje zpřesňovány,“ dodala Pravdová a doplnila, že loni jazyková poradna, která funguje při ústavu, odpověděla na 9300 emailů a zhruba na stejný počet telefonických dotazů.

Slovník češtiny hledejte na této adrese.

Reklama

Výběr článků

Načítám