Hlavní obsah

Chávez nabízí těžařům ze Západu, že se mohou vrátit

Novinky, rei
CARACAS

Úsilí venezuelského prezidenta Huga Cháveze zavést v zemi socialismus naráží na nemálo překážek - na nedostatek peněz především. Jeho rozpočet přiškrtily především klesající ceny paliv a tak se Chávez, který před časem těžbu ropy ve Venezuele znárodnil, společnostem ze Západu znovu dvoří a nabízí jim podíl na venezuelské produkci. Napsal to deník International Herald Tribune (IHT).

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

Chávez dokončil znárodnění ropných polí zahraničních firem a jeho daňoví kontroloři přestali s raziemi v jejích kancelářích před několika měsíci. Klesající produkce a pád ceny suroviny ho však donutily se znovu na tyto společnosti obrátit. Venezuele chybí dostatek expertů a technologie pro otevírání nových vrtů. Podle IHT v uplynulých týdnech venezuelští představitelé kontaktovali i firmy Chevron, Royal Dutch Shell a Total.

Skutečnost, že společnosti zvažují ve Venezuele investovat odráží, jak omezený je počet projektů, na nichž se v dalších zemích bohatých na ropu, zejména na Blízkém východě, mohou podílet, poznamenává deník.

Změna kursu ale také ilustruje zápas Chávezovy ideologické platformy s čirým pragmatismem, když je ve hře ekonomická stabilita. Státní firma Petróleos de Venezuela, která drží ekonomiku země nad hladinou, má totiž potíže.

Plán na spolupráci se západními společnostmi se projednával už loni, kdy byly ceny vyšší. Tento měsíc se nabídka stala ještě lákavější poté, co úřady daly najevo ochotu zvážit rozšíření těžby na jižní oblast u Orinoka. Předpokládá se, že v regionu jsou zásoby 235 miliard barelů ropy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám