Hlavní obsah

VIDEO: Izraelská armáda hrozí v Gaze ještě tvrdšími údery

– JERUZALÉM

Izraelská armáda bude ve své ofenzívě v pásmu Gazy pokračovat s ještě větší tvrdostí než dosud. Oznámil to v úterý náčelník jejího generálního štábu Gabi Aškenazi v parlamentním výboru pro zahraniční a bezpečnostní politiku.

Foto: Reuters

Izraelská armáda zesílila obklíčení města Gazy.

Článek

„Dosáhli jsme v boji proti Hamásu, jeho infrastruktuře, jeho vládě a jeho ozbrojeným složkám velkých úspěchů. Vojáci odvádějí skvělou práci, ale mnoho práce máme ještě před sebou,“ zdůraznil Aškenazy s tím, že izraelské jednotky se snaží zejména o další omezení počtu raket odpalovaných palestinskými radikály na izraelské území.

Izraelský premiér Ehud Olmert slíbil, že jeho země bude útočit v Gaze tak dlouho, dokud budou pokračovat palestinské raketové útoky. Včera radikálové odpálili na Izrael 13 střel, nikoho ale nezranily.

Izraelská ofenzíva pokračovala v úterý už 18. dnem a poprvé od jejího začátku pronikli vojáci hluboko do předměstských oblasti města Gaza. Podle svědků se přitom odehrávají těžké boje s militantními Palestinci.

Polovina tunelů je zničena

Pěchota se přiblížila ke čtvrti výškových budov na jihu města Gazy a letectvo v noci na úterý bombardovalo 60 cílů, údajně mj. hotel, mešitu a jeden dům, v němž se skrývali bojovníci Hamásu. Zasaženo bylo také 15 tunelů na hranici pásma s Egyptem, jimiž extermisté pašují do oblasti zbraně.

Podle izraelské armády se podařilo v dosavadních bojích zničit polovinu ze zhruba 300 tunelů. Vojáci tvrdí, že při prohledávání jednotlivých domů nenarážejí na velký vojenský odpor. V mnoha budovách jsou však nastražené výbušniny nebo zalepená okna a puštěný plyn.

:. Izraelská armáda zesílila obklíčení města Gazy.foto: Reuters

V úterý Izraelci zabili v pásmu Gazy na 30 islámských radikálů, mezi nimiž byl poprvé i cizinec, údajně občan Saúdské Arábie. Nastražená nálož v jednom z prohledávaných domů na severu pásma těžce zranila jednoho izraelského důstojníka. Podle palestinských zdrojů přišlo v nynějších bojích o život už 930 Palestinců, z nichž téměř 400 byly ženy a děti. Více než 90 tisíc Palestinců již opustilo své domovy ze strachu před izraelskými nálety. Izrael tvrdí, že zabil na 500 radikálů, a sám přiznává třináct obětí.

Vůdce Hamásu Ismáíl Haníja v pondělí řekl, že jeho organizace má „vítězství na dosah“ a že je připravena vyjednávat o příměří. Izrael však podle něj nejprve musí ukončit blokádu pásma.

Na Blízký východ mezitím zamířil generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který chce navštívit všechny země schopné přispět k ukončení konfliktu. Celý týden má postupně jednat s představiteli Jordánska, Egypta, Izraele, palestinské samosprávy, Turecka, Libanonu, Sýrie a Kuvajtu. „Mám jednoduchý požadavek: boje musejí okamžitě skončit,“ řekl před odletem. Rada bezpečnosti OSN minulý čtvrtek odhlasovala rezoluci vyzývající k okamžitému zastavení bojů, ale Izrael a Hamas se jí odmítly řídit.

Námořnictvo zastavilo íránskou loď s pomocí

John Ging z Agentury OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě (UNRWA) označil situaci v pásmu Gazy za „test naší humanity a schopnosti chránit 1,5 milionu lidí“ podle zásad ženevských konvencí. Boje se prý odehrávají naprosto všude, takže lidé nenacházejí bezpečí doma ani v zařízeních OSN. Obyvatelstvo pásma se podle něj ocitlo v pasti a je naprosto izolováno. Není důležité, jaké příměří bude dojednáno, je třeba ukončit boje za každou cenu, dodal Ging.

S humanitární pomocí směřovala do Gazy íránská loď s potravinami a léky pro Palestince. V úterý ji však 50 kilometrů od břehů zastavilo izraelské námořnictvo.

Plavidlo Spirit of Humanity, které vypravili do pásma evropští spojenci Palestinců, se týž den muselo kvůli technickým problémům vrátit na Kypr. Na jeho palubě je několik evropských poslanců, lékaři a tuny zdravotnického materiálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám