Hlavní obsah

Bulhaři protestují proti české výzdobě v Bruselu, uráží je turecký záchod

BRUSEL
Aktualizováno

Ostrý protest Bulharska vyvolala výzdoba českého předsednictví v Radě EU, kterou zde instaloval výtvarník David Černý. Na plastice pojmenované Entropa, která má znázorňovat nechtěné stereotypy, které o jednotlivých zemích panují, Bulharům vadí vyobrazení tureckého záchoda coby jejich státu. Ambasáda odešle českému stálému zastoupení i oficiální protestní nótu.

Článek

Nesouhlas českým diplomatům vyjádřila bulharská mluvčí Betina Jotevová, podle níž je takové ztvárnění velmi urážlivé.

Rozporuplné reakce bylo možné očekávat. Kromě bulharského tureckého záchodu je zde například Rakousko, známé svým odporem k jaderné energii, pokryto obrovskými chladicími věžemi jaderných elektráren. Francouzský projekt ukazuje celou zemi ve stávce, Dánsko je sestaveno z kostiček lega, Řecko je zobrazeno jako země pohlcená velkým požárem, Německo jako země plná dálnic.

:. Kontroverzní plastika Entropa, která reprezentuje české předsednictví Evropské unii, byla odhalena v bruselské budově Rady EU. Autorem české části z obřího "puzzle" je David Černý.foto: Reuters/Sebastien PirleT

Český velvyslanec Martin Klepetko se pak na bulharském ministerstvu zahraničí v Sofii snažil vysvětlit, že jde o umělecké dílo, jehož základem je humor, nikoli zlý úmysl.

Po schůzce velvyslanec řekl, že šéf příslušného teritoriálního odboru bulharského ministerstva vyjádřil "velké rozhořčení" nad způsobem, jakým je Bulharsko v projektu prezentováno.

Černý a jeho spolupracovníci ve svém úterním prohlášení uvedli, že nechtěli, aby politici museli nést odpovědnost za podobný druh politicky nekorektní satiry. "Věděli jsme, že k odhalení pravdy dojde. Ještě předtím jsme chtěli zjistit, jestli se Evropa dokáže sama sobě zasmát," dodali. Věří, že prostředí Bruselu je schopno ironické sebereflexe a věří i "ve smysl pro humor evropských národů i jejich představitelů".

O tom, že instalace v budově Rady EU vyvolává upřímný či vynucený úsměv, ale v každém případě velký zájem, se píše i v úterním vydání belgického listu La Libre Belgique. Podle něj jde plastika proti všem formám cenzury.

Plastika České republiky foto: ČTK

Fakt, že projekt není společným dílem autorů ze všech 27 zemí unie, ale nepříjemně překvapil i vicepremiéra Alexandra Vondru. "Dohoda úřadu vlády s umělcem jasně stanovila, že dílo bude společným projektem umělců z 27 zemí EU... V této situaci zvažujeme další postup a další informace zveřejníme ve čtvrtek," uvedl.

Plastika Franciefoto: ČTK

Dílo je hotové od pondělí, teprve ve čtvrtek bude plně v provozu, protože některé jeho části jsou pohyblivé, a bude tak teprve zřejmý záměr autora. Jednotlivé státy tedy oproti původní dohodě ve skládačce Evropské unie reprezentují neexistující umělci.

Mají svá jména, uměle vytvořené identity a někteří vlastní webové stránky. Každý z nich je navíc autorem textu, ve kterém vysvětluje motivaci ke společnému projektu. To vše vytvořili Černý, Krištof Kintera a Tomáš Pospiszyl, a pomohl realizovat tým mnoha spolupracovníků z Čech i ze zahraničí, uvedli dnes autoři.

Tvrdí, že původně chtěli skutečně oslovit 27 evropských umělců, ale prý se jim to z časových, produkčních i finančních důvodů nepodařilo. Proto se bez vědomí ministerstva zahraničních věcí rozhodli vytvořit fiktivní umělce, kteří budou reprezentovat různé evropské národní i umělecké stereotypy

Plastika Itáliefoto: ČTK

"Dohoda úřadu vlády s umělcem jasně stanovila, že dílo bude společným projektem umělců z 27 zemí EU," sdělil ČTK odbor vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry.

Plastika Rakouskafoto: ČTK

Plastika Slovenskafoto: ČTK

Českou republiku představuje displej, na kterém běží výroky prezidenta Václava Klause, jež se týkají jeho názorů na ekonomiku, Evropskou unii či klimatické změny.

Plastika Španělskafoto: ČTK

Podle Vondry nelze říci, že by vláda podporovala kritiku prezidenta. "To není útok na Klause, to je realita," řekl. Pokud si někdo podle něj začne hledat na internetu Česko, nejsou informace o něm na internetu postaveny na obrázku Hradčan, ani třeba na romské otázce, ale na Klausovi.

Plastika Portugalskafoto: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám