Hlavní obsah

Pondělí má být nejdepresivnějším dnem letošního roku

Tak jako loni, i letos připadá nejdepresivnější den roku na druhé lednové pondělí. V tomto dni se totiž sejde hned několik negativních faktorů a lidské psychice nebude přát ani počasí. Krach vztahů a manželství, dluhy z Vánoc, oslabená vůle pro nová předsevzetí, šeď všedních pracovních dní v kontrastu se svátečním veselím a také šedivá a mrazivá příroda i krátké dny, to vše zítra udeří na maximum lidí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zatímco rozvodoví právníci mají vždy nejvíce práce už v prvním lednovém týdnu, psychologické ordinace zahltí noví klienti příští týden.

„Zatímco nálady se podle všeho mění podle individuálních okolností, existuje celá řada důvodů, proč pondělí 12. ledna shledá tolik lidí najednou jako nejdepresivnějším dnem roku,“ uvádí britský psycholog David Lewis.

Podle psychologů ale existuje mnoho věcí, jak se tísnivého vlivu depresivního pondělí zbavit. Nejlepší první pomocí pak podle nich je dokonalá koupel. Stačí vana plná teplé vody, dostatek koupelové pěny a dvanáct minut rochnění v této lázni.

Pomáhá také procházka, pobyt v soláriu, které nahradí sluníčko, a hrnek lahodného horkého nápoje. A není třeba se zbytečně stýkat s bručouny a škarohlídy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám