Hlavní obsah

VIDEO: Změny ve vládě nejsou prioritou, připustil Topolánek

– PRAHA • Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek připustil, že na plánované změny ve vládě možná nedojde. Topolánek to řekl v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Topolánek se v neděli kvůli změnám v kabinetu sešel s vyjednávacím týmem lidovců.

Článek

Premiér v ČT řekl, že vláda má nyní jiné strarosti v souvislosti s předsednictvím EU a změny v kabinetu s tím ztratily na důležitosti. "Prvních devět deset lednových dnů ukázalo, že problémy, které budeme řešit, jsou jiné, než jsme očekávali a jiné, než si myslí opozice,“ řekl Topolánek.

"České předsednictví najelo s takovou dynamikou, že takový problém, jako je rekonstrukce vlády ztratil, i díky mé chybě, že jsem to tak odkládal, důležitost,“ řekl.

Doplnil, že nebude "Mirek Dušín" aby dělal změny ve vládě jen proto, aby splnil slib z podzimu. Zdůraznil, že je pro něj prioritou, aby vláda byla stabilní a akceschopná.

Šéf lidovců Jiří Čunek v OVM řekl, že "krok s obměnou vlády měl být učiněn už dávno, teď ztratil smysl.“

Předseda zelených Martin Bursík má ale jiný názor. Jeho strana už ministra k výměně připravila a Topolánkovými slovy je "roztrpčen."

Lidovci si chtějí nechat všechny ministry

Topolánek jednal s lidovci v neděli dopoledne a rozhovory pokračovaly i po poledni. Premiér řekl, že pokud lidovci změny chtít nebudou, nebude na nich trvat.

Lidovecký vyjednávací ve složení šéf strany Jiří Čunek, předseda senátorského klubu Rostislav Slavotínek a šéf poslanců Pavel Severa se sešel s občanskými demokraty v čele s Topolánkem (ODS) v neděli v sídle vlády, Strakově akademii.

Jednání Novinkám potvrdil šéf lidovců Jiří Čunek. "Ano, jednali jsme,“ sdělil bez podrobností. "Náš vyjednávací tým si vyslechl informaci a vyměnil si názory se zástupci občanské demokratické strany,“ sdělil pak Severa.

Za ODS se schůzky zúčastnili ještě ministr práce a sociálních věcí a místopředseda strany Petr Nečas, první místopředseda David Vodrážka a šéf poslanců Petr Tluchoř.

Lidovci prosazují, aby ve vládě zůstali všichni jejich ministři. Premiér nicméně naznačil, že není možné, aby se změny ve vládě dotkly pouze některých stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám