Hlavní obsah

V Maďarsku umrzlo deset lidí, neměli peníze na vytápění svých domovů

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

V Maďarsku za poslední týden umrzlo přes deset lidí. Jak informuje maďarská agentura MTI nešlo o bezdomovce, ale o chudé lidi, kteří umrzli ve vlastních bytech nebo domech, protože neměli peníze na topení. Situace je natolik vážná, že se tímto problémem v sobotu zabýval také premiér Ferenc Gyurcsány.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Tuhé mrazy si už vyžádaly v Maďarsku deset obětí mezi sociálně slabšími vrstvami. Ilustrační foto.

Článek

Předseda vlády požádal ministra hospodářství Csabu Molnára a ministryni sociálních věcí Eriku Szücsovou, aby připravili zákon, na jehož základě budou mít dodavatelé energie zakázáno bez upozornění přerušit zásobování neplatičů.

Před tímto krajním krokem musí informovat místní sociální zařízení, které mohou sociálně slabým pomoci. Opozice už avizovala, že zákon podpoří.

Ročně umrzne v Maďarsku několik stovek lidí. Jen 20 procent z nich jsou bezdomovci. Ostatní umrznou ve vlastním bytě nebo domě, protože náklady na topení přesahují jejich finanční možnosti. V případě důchodců představují náklady na topení až polovinu jejich příjmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám