Hlavní obsah

Topolánek s Putinem otevřeli cestu k obnovení dodávek plynu

PRAHA/BRUSEL
Aktualizováno

Český premiér Mirek Topolánek ve čtvrtek večer s předsedou ruské vlády Vladimirem Putinem dohodl podmínky rozmístění monitorovacích komisí, které chce EU poslat na všechna relevantní místa dodavatelského toku plynu z Ruska na Ukrajinu. Informoval o tom Úřad vlády ČR. Vyslání komisí má umožnit obnovení dodávek plynu. Na jejich podobě přitom zkrachovala jednání v Bruselu mezi EU, Ruskem a Ukrajinou.

Článek

Podobu monitorovacích komisí, které by měly dohlížet na dodávky ruského plynu přes Ukrajinu do zemí EU, Topolánek konzultoval s Putinem a německou spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou. Unie už se dohodla na vyslání unijní monitorovací mise s Kyjevem, Moskva ale dosud dohodu odmítala s tím, že chtěla mít v komisi své zástupce.

Z vyjádření Úřady vlády nevyplývá, zda Moskva od svého požadavku ustoupila, či zda v komisích budou i Rusové.

Jednání v Bruselu zkrachovala

Nad výsledkem čtvrtečních schůzek v Bruselu, které měly přispět k řešení rusko-ukrajinského sporu ohledně dodávek plynu, vyjádřil zklamání český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, který zastupoval české předsednictví EU. Podle něj ruská strana nemá žádné důvody pro to, aby dodávky neobnovila. Dodal, že unie je připravena kdykoliv a kdekoliv znovu jednat, ruská strana ale podle něj odmítá, aby ke stolu zasedly všechny tři strany - Ukrajina, Rusko a EU - najednou.

foto: Právo/ti

Šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller po jednáních prohlásil, že Ruské prozatím dodávky zemního plynu pro Evropu přes Ukrajinu neobnoví, přestože naděje na dohodu byla.

Situace v některých evropských zemích, které jsou bez dodávek plynu, začíná být kritická.

:. Vondra k plynové krizi: pátek bude významný den. Zdroj: ČTK

Kontrolní mise EU může začít v pátek

Evropská unie vyzvala Rusko i Ukrajinu, aby akceptovaly nezávislé sledování skutečného toku plynu v plynovodech. Právě existencí pozorovatelské mise Rusko podmiňuje obnovení dodávek plynu přes Ukrajinu.

"Jakmile budou pozorovatelé rozmístěni a budou mít přístup (k zařízením), obnovíme neprodleně dodávky plynu," tvrdil ještě před čtvrtečním jednáním v Bruselu šéf Gazpromu Miller po setkání s šéfem Evropského parlamentu Hansem-Gertem Pötteringem.

Podle českého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry jsou pozorovatelé připraveni na místo přijet v pátek. Vondra to uvedl po neformální schůzce ministrů EU v Praze. Podle informací ČTK dohodu zatím podepsali Ukrajinci.

Podle Vondry je třeba dodávky plynu nutné obnovit hned. "Zítra už bude pozdě," uvedl. Právě pátek Evropská unie označuje za kritický den. V mnoha zemích totiž klesají zásoby zemního plynu a nedostatek pociťují nejen firmy, ale i lidé.

Ukrajinsko-ruský spor o zemní plyn
Ukrajina a Rusko vedou spor o cenu, za kterou Kyjev od Moskvy zemní plyn odebírá. Ruská federace požaduje 450 USD za 1000 metrů krychlových. Ukrajinci to odmítají a považují to za ekonomicky neúnosné. Vloni platili pouze 179,5 USD, což je zhruba polovina ceny, kterou platí evropské země.
Ukrajina je ochotná přistoupit na cenu 201 dolarů za 1000 metrů krychlových, zároveň ale požaduje, aby ruský monopolní vývozce plynu Gazprom přistoupil na zvýšení tranzitních poplatků na 2,05 z dosavadních 1,7 USD za každých 1000 kubíků plynu.
Gazprom začal dodávky plynu přes Ukrajinu omezovat 1. ledna a ve středu se zavřely kohouty úplně. Bez ruského plynu tak je řada zemí Evropské unie, včetně České republiky a Slovenska. Dotčené země prozatím čerpají plyn ze zásobníků a vyjednávají o zvýšení dodávek jinými cestami.

Putin: Rusko připlatí za tranzit, po Ukrajině chce tržní ceny

Podle premiéra Putina je Rusko ochotné platit za tranzit plynu přes Ukrajinu i tři až čtyři dolary za 1000 krychlových metrů plynu, ovšem pod podmínkou, že Ukrajina přistoupí na tržní ceny. I on uvedl, že Rusko začne plyn do Evropy posílat hned, jakmile dorazí pozorovatelé EU.

Putin také řekl, že bude o sporu jednat s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem a italským prezidentem Silviem Berlusconim. Evropu ruský premiér vyzval k diverzifikaci energetických zdrojů a slíbil, že Rusko nebude blokovat výstavbu konkurenčního projektu Nabucco.

Rusko přestalo Ukrajině 1. ledna dodávat plyn, protože obě země se nedohodly na podmínkách nové smlouvy. Ve středu Rusko přestalo dodávat i plyn určený pro odběratele v dalších evropských zemích, který proudí přes území Ukrajiny.

Anketa

Oznámkujte dosavadní vystupování ČR v čele EU jako ve škole
Výborná
52,5 %
Chvalitebná
11,9 %
Dobrá
5,9 %
Dostatečná
4,3 %
Nedostatečná
25,4 %
Celkem hlasovalo 21730 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Srbové a Bulhaři už mrznou, chybí jim plyn

Balkánské země, které jsou až stoprocentně závislé na dodávkách ruského plynu, jsou možným předobrazem, co by se za několik týdnů stalo i v ČR, kdyby nebyly...

Výběr článků

Načítám