Hlavní obsah

Rumunský snímek 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny zvítězil u amerických kritiků

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Server Metacritic zveřejnil žebříček snímků, které měly loni za oceánem premiéru. Je jakousi kompilací hodnocení filmových recenzentů z více než čtyř desítek periodik celé Severní Ameriky. Výsledek je překvapivý. Tolik vychvalovaný batmanovský Temný rytíř se totiž nedostal ani do první desítky. Zvítězil rumunský snímek 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

Foto: Artcam, Právo

Snímek Cristiana Mungia 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny je důkazem vzestupu rumunského filmu.

Článek

Film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny vyhrál už předloni v Cannes, ale do amerických kin se dostal až v lednu 2008. Jeho průměrné hodnocení je neuvěřitelných 97 procent. Čtyřiadvacetkrát dostal plný počet, a to i od kritiků listů The New York Times, Chicago Tribune nebo časopisů Time či Variety.

Film vypráví o dvou dívkách v poslední fázi komunistického režimu v Rumunsku a o jejich snaze najít doktora, který by jedné z nich nelegálně provedl potrat, jinak než nelegálně to totiž nešlo.

Druhé místo obsadil francouzský film Mezi zdmi

Na druhém místě je také evropský film a opět je to vítěz z Cannes, tentokrát posledního ročníku. Francouzský snímek Mezi zdmi (získal 93 %), který vypráví o jedné povedené třídě na okraji Paříže, řeší téma imigrace i to, jak hrát s nadšením fotbal na školním dvorku.

Mimoamerické kořeny má i čtvrtý film, v britské koprodukci natočený Muž na laně (89 %), pátý izraelský Valčík s Bašírem (88 %) a šestý indický Milionář z chatrče (88 %). Americkou školu tak v přední části pelotonu zastupuje jen třetí v pořadí – pixarovský VALL-I (93 %).

Pozitivní věc je, že všechna zmíněná díla se objevila či v krátké době objeví v českých kinosálech. Ať už nasazena do distribuce, nebo alespoň do programu některého z domácích festivalů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám