Hlavní obsah

Bavorští školáci budou povinně navštěvovat koncentrační tábor

Novinky, rei
MNICHOV

Školáci na jihu Německa budou mít povinnou exkurzi do některého z bývalých nacistických táborů. Opatření bavorských úřadů je reakcí na prosincové pobodání policejního šéfa v Pasově neonacistou.

Článek

„Musíme se postavit chapadlům extrémně pravicové příšery,“ řekl bavorský premiér Horst Seehofer, jenž nařídil ministrům, aby do příštího týdne přišli každý s návrhem na boj proti vlivu neonacistů v jižním Německu.

Už se počítá s povinnými zájezdy škol do bývalého koncentračního tábora Dachau u Mnichova či několika dalších míst, kde režim Adolfa Hitlera držel lidi na otrocké práce. Některé spolkové země už praxi uplatňují, exkurze do někdejších nacistických zařízení jsou součástí osnov například v Severním Porýní-Vestfálsku.

Bavorská vláda plánuje v rámci dějepisu zahrnout do výkladu o nacistech i debatu o antisemitismu a rasové nesnášenlivosti v současné společnosti. Počítá se také s programy, které mají povzbudit mladé lidi k oproštění se od vlivu současníků s extrémně pravicovým smýšlením. Bavorsko také kontaktovalo americké úřady, aby zakročily proti firmám, které do Německa doručují na internetu objednané předměty a memorabilie s nacistickou tematikou. 

Bavorskou vládu k rychlému přijetí opatření donutil prosincový útok neonacisty na policejního šéfa v Pasově Aloise Mannichla, jenž byl znám svým tvrdým přístupem k extrémní pravici. Policista přežil díky duchapřítomné obraně, skončil ale v nemocnici vážně pobodán. Útočník je stále na útěku.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám