Hlavní obsah

OBRAZEM: Opoziční korejské poslance napadla v parlamentu ochranka

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Jihokorejští opoziční poslanci z Demokratické strany se v sobotu porvali s příslušníky ochranky, které se snažila ukončit jejich protest. Opoziční poslanci blokují od 26. prosince budovu parlamentu, neboť chtějí zabránit projednání 80 zákonů, zejména zablokovat obchodní dohodu s USA. Vchod do budovy blokují příznivci opozice, proti nimž zasáhla policie.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Ochranka zasahuje proti jednomu z opozičních poslanců.

Článek

Činnost korejského Národního shromáždění je zcela ochromena od 26. prosince, kdy opoziční poslanci zahájili okupační stávku budovy parlamentu, neboť chtějí zablokovat přijetí 80 zákonů, s nimiž přichází vládní Velká národní strana. Brání vstupu do zasedací místnosti. Vchod do parlamentu zas zablokovali svými těly příznivci opozice.

:. Rvačka mezi ochrankou a poslanci v parlamentu foto: Reuters/Jo Yong-Hak

Rvačky začaly v sobotu, když se početná skupina příslušníků ochranky pokusila násilím ukončit protestující poslance vyvést z budovy parlamentu. Některé vyvlekla ven a několik poslanců bylo dokonce zraněno.

:. Bezpečnostní služba korejského parlamentu zasahuje proti jednomu z demonstrantů, kteří blokovali vstup do budovy. foto: ČTK/AP

Opozice okamžitě oznámila, že zásah ochranky byl nezákonný. Proti příznivcům opozice, kteří blokují vstup do budovy parlamentu v Soulu, kromě ochranky zasáhla i policie. 

:. Jeden z poslanců zůstal po zásahu ležet na podlaze. foto: Reuters/Jo Yong-Hak

Demokratická strana se snaží především zabránit přijetí obchodní dohody s USA. Podle ní by poškodila korejské zemědělce. Jihokorejský prezident a jeho Velká národní strana ale dohodu obhajují, protože by mohla posílit ekonomiku země. Vládní strana chce zákon schválit do 8. ledna, kdy končí současné zasedání Národního shromáždění.

:. Ochranka zasahuje proti jednomu z opozičních poslanců.foto: Reuters/Jo Yong-Hak

Další zákony mají usnadnit vlastnictví bank, ulehčit odposlouchávání telefonátů nebo usnadnit mediálním korporacím a vydavatelstvím vlastnit rozhlasové stanice.

:. Zásah před vchodem do parlamentu foto: ČTK/AP

Reklama

Výběr článků

Načítám